Gündem

Apple Tahtından Oldu! Artık Dünyanın En Değerli Şirketi Değil! Yeni Lider Suudi Arabistan’dan!

Dünyanın zirvesinde yerler değişti. Apple, dünyadaki piyasa değeri en yüksek şirket olma ünvanını kaybetti. Suudi Arabistan merkezli petrol şirketi Aramco piyasa değeri en yüksek şirket oldu.

Piyasa Değeri En Yüksek Şirket Aramco Oldu

Aramco’nun piyasa değeri, ABD’li teknoloji öncüsü Apple’ı geçti ve birinci sırayı aldı. Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi, piyasa değeri en yüksek şirket oldu. Bu gelişme Apple’ın borsa işlem gören hisselerine de yansıdı ve söz konusu hisselerde yüzde 5,2 seviyesinde düşüş meydana geldi ve teknoloji devinin piyasa değeri 2,37 trilyon dolar oldu.

Aslında son aylarda piyasalarda meydana gelen gelişmeler bu olayın habercisi olmuştu. Son aylarda, ABD’li teknoloji şirketlerinin borsalarda işlem gören hisselerinde sert düşüşler meydana gelirken, petrol fiyatları bu süre içerisinde artış gösterdi.

Nisan ayı için ABD enflasyon oranı 8,3 seviyesinde açıklanmıştı. Yüksek enflasyon ile mücadele kapsamında faaliyetler yürüten ABD Merkez Bankası (FED), para politikalarında sıkılaşmayı hızlandırma stratejisi uyguluyor. Ancak bu alınan bu tedbirler, ekonomide yavaşlama beklentilerini artırırken, şirketleri gelir kaybı yaşama endişesi sardı. Oluşan bu endişeli ve olumsuz ortam, hisse senedi piyasalarında satışların meydana gelmesine sebep oldu.

Veriler Bunun Habercisiydi

Tüm enerji ürünlerinde olduğu gibi petrol fiyatlarında da artış yaşanması, Aramco’yu zirveye taşıdı. Enerji ürünlerinde meydana gelen fiyat artışı, başta Amerika olmak üzere tüm gelişmiş ülkelerde enflasyonun yükselmesine sebep oldu. Yükselen enflasyon, Apple gibi pek çok teknoloji devinin değer kaybetmesiyle sonuçlandı.

Dünyada en çok kullanılan, akıllı telefonların öncüsü iPhone’un üreticisi olan Apple, 3 trilyon dolar piyasa değerine ilk ulaşan şirket olmuştu. 2022 yılının ilk aylarında piyasa değeri 3 trilyon doların üstüne çıkan Apple, bu dönemde Aramco’dan 1 trilyon dolar daha değerliydi.

İlgili Makaleler