Gündem

Apple Watch’ a Şok Gelişme! Güvenirliği İncelenmeye Başlandı!

Giyilebilir teknolojiye en iyi örnek olarak bilinen Apple Watch için yeni bir iddia ortaya atıldı. Pek çok özelliği içinde barındıran Apple Watch aynı zaman da kullanıcıların kalp atışını, EKG’sini hatta kandaki oksijen doygunluğunu ölçmesiyle biliniyor. Ancak iddialara göre ölçümü alınan bu verilerin güvenli olmadığı gündemde. Konuya ilişkin araştırmalar başladı.

Apple Watch’ a güvenilir mi?

Apple kullanıcılarının severek kullandığı ve alış fiyatı yaklaşık 4.000 TL olan Apple Watch için yeni bir iddia gündemde. Gelen iddialara göre Apple Watch ‘dan alınan verilerin tıbbi olarak güvenirliği incelemeye alındı. Apple Watch ile ölçülen kalp atış hızı verilerinin doğruluk payı ve değişkenlik oranına ilişkin bir rapor yayınlandı.

Dışa aktarılan iki veri kümesi de aynı zaman periyoduna ait bilgileri içermesi sebebiyle her iki kümeden alınan verilerin birbirlerinin aynısı olması bekleniyordu. Ancak Doktor JP Onnela, akıllı saatin topladığı ham verileri göstermek yerine çeşitli analizlerden geçirip filtreleyerek dışa aktardığını anladı. Tahminler Eylül 2020’de dışa aktarılan bilgilerin, Nisan 2021’dekilere kıyasla farklı bir algoritma kullanılarak analiz edildiği yönünde. Bu durum, cihazın bilimsel açıdan güvenilir nitelikte değerlendirilmemesindeki en büyük etken olarak açıklanıyor.

İlgili Makaleler