Gündem

Araç Piyasası Bitti, Mahvoldu! Bir Yılda Yüzde 25 Oranında Geriledi! Otomobil Sektörü Çalışanları İsyan Edecek; Bu Yıl Sadece…

Pandemiden bu yana başlayan yedek parça ve parça sıkıntısı nedeniyle tedarik sorunu ile karşı karşıya olan otomobil sektörü, günden güne daha da pahalı liste fiyatları ortaya çıkarmaya başladı. Enflasyon ile birlikte alım gücü düşmüş olan vatandaş otomobil almaktan çok uzakken; Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) sektörün giderek daha da gerileyen satış rakamlarını açıkladı.

Artan araç fiyatları ve Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaş nedeniyle devam eden tedarik sıkıntısı önce sıfır el araç piyasasını ardından ise ikinci el araç piyasasını vurdu. 2022 yılının mart ayı için “Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı” araştırması yapan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), yeni veriler ışığında otomobil sektörünün zor günler geçirmeye başladığı bir de rakamlar ile gözler önüne serdi.

Otomobil Satışlarında Yüzde 25,3 Oranında Gerileme Yaşandı

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından gerçekleştirilen 2022 Mart ayı Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı araştırmasında 2022 yılının ilk çeyreği olan Ocak Mart arasında otomobil satışları geçen yıla göre yüzde 25,3 oranında azaldı. ODD, yılın ilk çeyreğinde sadece 116 bin 384 adet otomobil satıldığı açıkladı. Otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarında da düşüş gözlenen sektörde azalma yüzde 23,5 oranı olarak kaydedilirken; gerçekleşen satış rakamı 152 bin 50 adet oldu. Hafif ticari araç pazarında gözlenen düşüş, ODD tarafından yüzde 16,5 azalma ve 35 bin 216 adet satış rakamı ile gözler önüne serildi.

Otomobil Ve Hafif Ticari Araç Pazarı, 10 Yıllık Mart Ayı Ortalama Satış Rakamlarına Göre De Düşüş Yaşadı

Konuyla ilgili detaylı bir rapor yayımlayan Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD); otomobil ve hafif ticari araç pazarının yüzde 33,4, otomobil pazarının yüzde 34,3 ve hafif ticari araç pazarının yüzde ise 29,8 oranında azalma yaşadığını yaptığı araştırmalar sonucu saptadı. Bu yılın Mart ayında gerçekleşen rakamlar ışığında 2021 yılının Mart ayına göre yüzde 33,4 azalma kaydeden ODD, bu azalmanın 64 bin 267 adet olduğunu da açıkladı. Otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,3 azaldığına dikkat çeken ODD; 50 bin 173 adet araç verisi vererek, hafif ticari araç pazarının da yüzde 29,8 azaldığına ve 14 bin 94 adet olduğuna dikkat çekti. 10 yıllık mart ayı ortalamasını da alan ODD, bu 10 yıl içerisinde sektörde yüzde 7,3 azalış kaydedildiğini açıkladı.

İlgili Makaleler