Ekonomi

Araç sahipleri derinden etkilenecek! Brent petrol yukarı yönlü seyrine başladı: İstanbul, Ankara, İzmir güncel akaryakıt fiyatları ne kadar oldu?

Araç piyasalarında uzun bir süredir benzin ve motorin fiyatlarında düşüş seyri gözlemleniyordu. Bu durum özellikle geçtiğimiz yılın son ayında etkisini daha çok hissettirdi. Motorin ve benzinde yaşanan düşüşler akaryakıt fiyatlarını da olumlu yönde etkiledi.

Uzun bir süredir etkisini koruyan akaryakıt fiyatlarında indirimi sağlayan Brent petrolün düşüşü 2023 itibarıyla seyrini değiştirdi. Hafta başında aşağı yönlü seyrini devam ettirirken hafta sonu yaklaşırken bir anda yükselmeye başladı.

“DÜNYA EKONOMİDE 2023’TE ZORLANACAK!”

Brent petroldeki ani artışın sebebi olarak 2023 itibarıyla dünyada genel olarak hakim olan resesyon endişesi, ekonomik koşullardaki yitik performans ve mevsimin farklılığı olduğu söyleniyor. Hava koşullarının da etkilediği bu süreç petrolün %9 değer kaybetmesine sebep oluyor. Bu elbette ki akaryakıta yönelik uygulanan zam ya da indirim sürecini doğrudan etkiliyor

Brent petrolün geçtiğimiz günün sabah saatleri itibariyle başlatmış olduğu artış gün kapanışında 79 dolar ile sonlandı. Son 2 günlük rakamlara bakıldığında değer kaybının %9 olduğu fark ediliyor. Öte yandan fark ediliyor ki fiyatlarda yaşanan bu düşüş en son 1991 yılında görülmüştü.

IMF basın açıklaması ile “Dünya ekonomisinde 2023 yılı zor bir döneme giriyor” açıklamasında bulunarak uyarmıştı. Özellikle bu yıl içerisinde çoğu ekonominin ülkelere yönelik restorasyona girme beklentisi olduğunu da ifade etmişti.

HAFTA BAŞINDA GERİLERKEN HAFTA SONUNDA ATAĞA GEÇTİ!

Yeni yılın ilk günlerinde düşüş ile karşılaşan petrol yukarı yönlü hareketliliğine başladı. Varil başına petrolün fiyatı 82 dolar iken 78’e kadar gerilediği fark edildi. Özellikle IMF’nin açıklamaları bu süreci daha da hızlandırıyor. Söylendiği gibi 2023 yılında ekonomik bir krize girilirse fiyatlardaki düşüşün daha da artması bekleniyor.

Dünya ekonomisinden anında etkilenen Brent petrolün öte yanda Covid sürecinden etkilenmesi de ayrı bir problem. Çin kısa süre önce Covid politikalarında gevşeme kararı almıştır. Fakat fark ediliyor ki yine uzun bir dönemde ekonomik olarak kendini zor bir şekilde toparlayacak.

İSTANBUL, ANKARA, İZMİR BENZİN, MOTORİN VE LPG FİYATLARI

Tüm bu çalkantılı sürecin eşiğinde İstanbul, İzmir ve Ankara’da güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları da araştırılmaya başlandı.

İstanbul’da satışı yapılan motorinin litre fiyatı 22,03 TL’ye ulaştı. İstanbul benzinin litresi 19,45 TL. İstanbul’da LPG’nin litresi 11,57 TL’den satılıyor.

Ankara’da satışı yapılan benzinin fiyatı 19,67 TL iken bu rakam İzmir’de 19,66 TL

Ankara’da motorinin litre fiyatı 22,21 TL’den satılıyor. İzmir’de ise 22,31 TL

Ankara’da LPG’nin litre fiyatı 11,83 TL İzmir’de LPG’nin litre fiyatı 11,58 TL

İlgili Makaleler