Ekonomi

Araç sahipleri dikkat! Masraflar yüzde 250 oranında arttı! Ocak ayında yeni zamlar geliyor! Tedbirinizi alın!

2019 yılının sonlarına doğru Çin’de başlayan ve 2020 yılının başı itibari ile tüm dünya ülkelerine yayılan koronavirüs salgını, kısa süre içerisinde milyonlarca vatandaşın yaşamını yitirmesine sebep oldu. Can sağlığını tehdit etmenin yanı sıra ülkelerin kapanma kararları almasından ötürü üretim sektörünün de durmasına sebep olan salgın, ülke ekonomilerinin çöküşe geçmesine yol açtı. Bu durum başta otomotiv sektörünü etkileyen çip krizinin patlak vermesine sebep oldu.

Pandeminin sebep olduğu çip krizi, 2022 yılının başı itibari ile etkisini iyice arttırdı. Yedek parça maliyetlerinin de artmasına sebep olan bu durum hem ikinci el hem de sıfır kilometre araç modellerinin fiyatlarına yüksek oranlı zamlar ile yansıdı. Yeni dönemde fahiş rakamlara ulaşan araç fiyatları karşısında aracını yenisi ile değiştirmeyi veya sıfırdan bir araç satın almayı planlayan tüketiciler, büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Otomotiv sektöründe yüksek oranlı zamların telaffuz edilmesinden sonra sahip olunan mevcut araçlara daha çok önem gösterilmeye başlandı. Olası bir kaza veya arıza durumunda yüksek maliyetler ile karşı karşıya kalacaklarını bilen sürücüler, araçlarına kasko yaptırmayı ihmal etmedi. Son dönemlerde kaskolu araç sayısının giderek daha fazla arttığına dikkat çeken uzmanlar, yükselen kasko fiyatlarına da değinmeden edemedi.

YÜZDE 250’LİK ARTIŞ!

Ekonomik göstergelerin etkisi ile birlikte yalnızca satılık araçların fiyatları değil yedek parça ve tamir masrafları da fahiş rakamlara ulaştı. Kasko fiyatlarının da yüksek oranda arttığına dikkat çeken Sigorta Uzmanı Turusan Bağcı, yüzde 250’lik artışa dikkat çekti. Bugün ortalama bir aracın kasko maliyetinin 10 bin TL olduğunu ifade eden Bağcı, 7-8 bin TL’nin altında kasko poliçesinin bulunmadığını belirtti.

2023’TE YİNE ZAMLANACAK!

Yeni döneme ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Sigorta Uzmanı Turusan Bağcı, ocak ayı ile birlikte pek çok hizmet kaleminde olduğu gibi kaskoda da yüksek oranlı zamların beklendiğini ifade etti. Yüzde 100 ile yüzde 150 arasında artış beklendiğini ifade eden Bağcı, araç sahiplerinin sene bitmeden kasko poliçelerini yenilemelerini ihmal etmemeleri gerektiğini belirtti.

İlgili Makaleler