Gündem

Araç sahipleri dikkat! Online araç muayene ödemesinde haksız kesinti geri alınabilir!

Araç sahipleri yeni yıl öncesinde uyarıldı. Her gün farklı bir masraf tablosu ile karşılaşan araçların muayene ücretleri yeniden değerleme oranına göre artış yaşadı. Uzun süredir trafik sigortası ve kasko ürünlerine yönelik yapılan artışlar gündemdeyken bu kez yıllık düzenli olarak yapılması gereken muayene ücretlerindeki artış hedef alındı. 2023 yılına girmeye sayılı günler kala belirlenen bu rakam %122 oranında zam ile karşılaşıldı. Ancak öte yandan pek çok kişinin gözden kaçırdığı bir detay da fark edildi.

TÜVTÜRK yaptığı bir açık yazılı açıklama sonrasında araç muayenesinde yapılan kesintinin kanunsal olmadığını ifade etti. Yapılan bu kesintinin geri alınabilmesi mümkün olacak. Yeni yıl gelmeden zamlar duyulmaya başlandı. Etkisini ise 2023 yılından sonra hissettirecek. Bu nedenle araç sahipleri muayene ücretlerinin zamlı rakamdan ödememek için muayene randevusu oluşturmaya başladı bile.

UZMAN İSİM UYARDI “UYANIK OLUN!”

Araç muayenesi yaptırılırken kesinti yapılan o ücretin aslında kanunsal olmadığı da ortaya çıkarıldı. Ekonomistin ortaya attığı bu haber ile herkesin kesintisinin geri yatırılmasını talep etmesinin mümkün olduğunu ifade etti. Sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı gönderiyle kredi kartı ile ödeme yapıldığında ilave ücret alınıyor ve bu hukuksuz söyleminde bulundu. Ardından “Uyanık olun” diyerek vatandaşları da bu konuda duyarlı olmaya davet etti.

TÜVTÜRK’ün araç muayenesi için yapılan kredi kartı ödemelerinde hukuksuz ilave ücretler alınıyor, diyen Cahit Saraçoğlu Ağustos ayına dikkat çekti. TÜVTÜRK üzerinden araç muayenesini yapabilmek için kredi kartı ile ödeme yapmak isteyen ve bu rakamı ilave olarak 12.41 TL farkı yansıtıldı. “Tüketici hakem heyetine itiraz ettim ve ayıplı hizmet olarak nitelendirilerek itirazım kabul edildi” yorumunda bulundu.

MTV 2023 ÖDEMELERİ NE KADAR OLDU?

2022 yılı içerisinde araç muayene ücretleri traktör, motosiklet ya da motorlu bisiklet için 258.42 TL. Minibüs, otomobil, özel taşıtlar ya da arazi taşıtları için 507.40 TL. Otobüs, tanker, kamyon için 685.58 TL.

2018 yılından önce tescili bulunan 4 ve 6 yaş aralığındaki araçlar için ödenen 2023 MTV tutarı 916 TL’den 1.479 TL’ye yükseldi. Bu rakam motosiklet kullanıcıları için 1 ve 3 yaş aralığında 395 TL iken minibüslerde 1 ve 6 yaş arasında 2.335 TL’yi yükseldi .

İlgili Makaleler