Ekonomi

Araç Sahiplerine Güzel Haber! O Fiyatlar Düşüyor!

Aracı olan ve trafik sigortası ödeyen vatandaşlar için güzel haber Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan geldi. Haber resmi gazetede yayınlandı.

Trafik sigortasında bedeni ve değer kaybı tazminatlarında değişiklik içeren kanun yasalaştı. Trafik sigortasında ortalama fiyat yüzde 6 düştü. Mayıs ayında, sene başına oranla otomobillerde primler yüzde 4 azalırken, 2020 yılı ile karşılaştırma yapıldığında ise fiyat aynı kaldı.

 Trafik sigortasında primler, illere, araç gruplarına, sürücülerin hasar geçmişine göre; Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, yani devlet tarafından belirleniyor. Devlet bir tavan fiyat belirliyor, sigorta şirketleri bu fiyatın üzerine sigorta satamıyor ama isteyen şirket SEDDK’ ın belirlediği fiyatın altında primle sigorta yapabiliyor. Bu uygulama kapsamında da sigorta şirketlerinin her ay trafik sigortası primlerini yüzde 1 oranında artırma hakkı bulunuyor. Yani, sigorta şirketlerinin bu yılın ocak-mayıs, 5 aylık dönemde trafik fiyatlarını yüzde 5 artırmış olmaları gerekiyor.

Örneğin, otomobillerde bu yılın ocak ayında ortalama fiyat 629 lirayken, mayıs ayında yüzde 4.4 düşerek, 602 liraya geriledi. Aynı şekilde kamyonetlerde de 5 ayda trafik primi, yüzde 5’e yakın düştü. Buna karşılık taksilerde yüzde 3, minibüs ve otobüslerde yüzde 4, kamyonlarda yüzde 3.4 fiyatlar arttı.

Otomobillerde geçen senenin mayıs ayına göre bu sene prim yüzde 5 azaldı. Taksilerde yüzde 14, minibüslerde yüzde 13, otobüslerde yüzde 15, kamyonlarda yüzde 16 fiyat artışı yaşanırken kamyonetlerde ise yüzde 3.4 prim düştü.

İlgili Makaleler