Gündem

Araç sahiplerine kritik Aralık uyarısı yapıldı! Akaryakıt alımında dengeler değişiyor: Motorin ve benzinde büyük değişiklik olacak!

Milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren haber tüm detayları ile sızdı. Özellikle enflasyondaki yükseliş dolar kurundaki zirve rakamlarla bir araya gelince akaryakıtta da fiyat artışını tetikliyor. Son bir yılda petrolde yaşanan dalgalı süreç yeni yılın son günlerine girildiğinde beklenmeyen bir etki oluşturacak.

Dolar ve TL kurumdaki ani yükselişler aralık ayı itibari ile Zirve rakamlarının görülme ihtimalini artırıyor. Özellikle benzin ve motorin fiyatlarında Aralık ayında yeni tarifelerle karşılaşmak mümkün olacak.

ARAŞTIRMA ŞİRKETİNİN KRİTİK RAPORU YAYINLANDI!

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş süreci henüz etkisini yitirmiş değil. Sürecin başlangıcında akaryakıt fiyatlarında yaşanan dalgalı süreç henüz yükseliş seyrini tamamlamış değil. Uzmanlar önümüzdeki aya dikkat çekerek petrolün daha da yükselme ihtimaline karşı akaryakıt fiyatlarında ulaşabilecek artışlara dikkat çekiyor.

Citi Research araştırma şirketi tarafından yayınlanan raporda petrol fiyatlarının Aralık ayındaki rakamlarına değinildi. Bu süreçte rakamların daha çok yükseliş trendini koruması ve yılın 4. çeyreğine dair tahmini fiyatlar tek tek açıklandı. 2023 yılının ilk 3 ayına da kapsayarak ele alınan beklenti raporunda Yükseliş trendinin ardından oluşacak düşüş dikkati çekti.

2022 4. ÇEYREĞİ İLE 2023 İLK ÇEYREĞİNE YÖNELİK BRENT PETROL TAHMİNLERİ NE OLDU?

Şirket tarafından Aralık ayına yönelik yapılan tahminde petrolün 97 dolara ulaşacağı tahmin edildi. 2023 yılının ilk 3 ayında ise 95 dolar olarak beklenti seviyesi oluşturdu. Öyle ki 2023 yılının 4.çeyreğine geçiş yapıldığı andan itibaren ortalama olarak Brent petrolün 82 dolara kadar düşebileceği de eklendi.

Anket sonuçları gösteriyor ki 2023 yılında Brent petrole yönelik daha düşük rakamlar tahmin ediliyor. Üstelik OPEC+ ülkelerinin günlük petrol üretimini 2 milyon varil azaltma kararı aldığı bir dönemde yaşanıyor. Şu an için Brent petrol 90 dolar seviyesini koruyor. Son birkaç ayda düşüş sürecindeyken Ekim ayında yükselişe başlamış olan petroldeki fiyatlar FED’in faiz kararına göre de değişebiliyor.

KASIM AYININ İLK GÜNÜNDEN YAPILAN BENZİN ZAMMI SONRASI FİYATLAR NE DURUMDA?

Ortaya çıkan raporlar Aralık ayında yükselişin daha fazla olacağını öngörüyor. Bugüne bakıldığında geçtiğimiz ay sürekli olarak motorine yönelik uygulanan zamlar yerine Kasım ayı itibariyle benzine bıraktı. Kasım ayının henüz ilk gününden benzinin litre fiyatı değişerek 71 kuruşluk zam uygulandı. Motorinde şu anda herhangi bir değişiklik bulunmadı.

İstanbul, Ankara ve İzmir’de güncel akaryakıt fiyatları yapılan son benzin zammı sonrası şu şekilde oldu:

  • İstanbul’da benzinin litre fiyatı 21,38 TL
  • Ankara’da benzinin litre fiyatı 21,53 TL
  • İzmir’de benzinin litre fiyatı 21,52 TL

İlgili Makaleler