Kamu Haberleri

Araç Satışında Devrim! E-İhale Dönemi Araç Piyasasını Yerle Bir Edecek, BMW’ler Sadece 200 Bin TL’den Satılacak! İşte, Detaylar…

Pandemi döneminden bu yana hızla artan araç piyasası, vatandaşların araç sahibi olmasının önüne geçmeye başlıyor. Daha uygun araç satın almak için yöntemler arayan vatandaşlar, şimdilerde e-ihale sistemine yönleniyor. Araç satışı için yeni bir dönem başlatmış olan devlet, e-ihale ile uygun araç satışı sağlıyor.

Uygun araç alma yöntemlerinin başında gelen e-ihale sistemi, araçların ihale üzerinden alınmasını sağlıyor. İnternet üzerinden kolaylıkla katılım sağlanabilen e-ihale usulleri, piyasanın çok altına araç alma olanağı tanıyor. Öte yandan e-ihaleye katılmadan önce konuyla ilgili detayları bilmekte fayda bulunuyor.

E-ihale İle Araç Satışı İhalesinin Nasıl Gerçekleşeceği Açıklandı

Her geçen gün yenilikçi satış teknikleriyle daha da hareketlenen araç piyasası, şimdilerde e-ihale araç satış sistemini konuşuyor. 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu uyarınca tasfiyelik hale gelen eşyanın satışlarının düzenlenmesi konulu kanun kapsamına alınan araç satışları, e-ihale usulü otomobil tutkunlarının karşısına çıkıyor. Elindeki tasfiyelik araçları bu yolla satan devlet, herhangi bir kar amacı gütmediği için araçların fiyatları, piyasanın çok daha altında tutuluyor. Araçların e-ihalesi www.eihale.gov.tr adresi üzerinden gerçekleştiriyor. Sisteme link üzerinden kayıt olan herkesin katılabildiği e-ihale sisteminden araç alabilmek için söz konusu aracın katılım bedelini ödeyerek, ihaleye girmek gerekiyor. Bu katılım bedeli genellikle araç fiyatının yüzde 10’u olarak hesaplanıyor. İhaleler yayın için onay verildikleri günün ertesi saat 12:00’da başlayıp 7 gün sonra saat 12:00’da sonlanırken; 18 yaşından büyük olan herkes araç satış ihalesine katılabiliyor. İhalenin sonunda en yüksek fiyatı veren aracın sahibi olurken; aracı alamayan kişilerin ödediği teminatlar kesintisiz bir biçimde ihale katılan kişinin hesabına geri aktarılıyor.

E-İhale İle Satılacak Araçların Fiyatları Belli Oldu

Yeni nesil araç satış yöntemlerinden biri olan e-ihale araç satışında araçların fiyatları da piyasaya göre çok daha cazip oluyor. Marka ve modellere göre değişen araç fiyatlar, e-ihale sisteminde genellikle taban fiyattan hesaplanarak ihaleye sokuluyor. Örneğin; 2007 Model Chrysler Grand Voyager 2.8 CRD bir araç yapılan son e-ihalede 150.000 TL’den satışa çıkarılmış bulunuyorken; 2005 Model BMW 330 bir araç 200.00 TL’den satışa sunulmuş bulunuyor. 2007 Model Chrysler Grand Voyager 2.8 CRD bir aracın ihale katılım bedeli 15 bin TL iken; 2005 Model BMW 330 bir aracın ihale katılım bedeli 20 bin TL olarak belirleniyor. İhale katılım bedellerde araç satışının fiyatı üzerinden hesaplanarak, ihaleden önce kamuoyu ile paylaşılıyor.

İlgili Makaleler