Ev, konut almakta zorluk çeken vatandaşlar şimdi ise tarla ya da arsaya yöneldi. Fakat kendi evini yapmayı düşünüp uygun fiyata arsa almayı isteyen vatandaşların gözden kaçırdıkları detaylar var. İşte o detaylar haberin devamında sizlerle…
Ev alamayan arsa ya da tarla alıyor!
Konut fiyatlarında yaşanan yükselişten dolayı vatandaş arsa almaya tarla almaya yöneliyor. Ev alamayıp kendim yaparım diye düşünüp arsa almaya yönlenen vatandaşların gözden kaçırdığı fakat önemli olan detaylar var. Peki, o detaylar neler? İşte haberin devamında…
Arsa ya da tarla alırken bu kurallara dikkat etmelisiniz!
Satın alınan tarlanın 5.000 metrekareden küçük olması durumunda yasal olarak ev yapılmaz.
Tarla 5000 metrekareden büyük olsa dahi kadastral yolu yoksa ev yapılamaz.
Tarlanın büyüklüğü 5000 metrekare üzerindeyse yapılacak evin toplam metrajı yani bağımsız bölümünün alanı ekstra olarak görülür. 150 metrekarelik bir ev yapmayı düşününler, tarla en az 5.150 metrekare olmalıdır.
80 metrekarelik bir ev içinde tarlanın 5.080 metre olması gerekmekte.
Tarlanın Tarım İl Müdürlüğü tarafından sınırlarla çizilmiş bir ova içerisinde olması durumunda 5000 metrekareden büyük olsa bile ev yapılamaz.
Sulama kanalı, sulama göleti vb. gibi DSİ çalışması yapılmış sulanabilir arazilerde 5000 metrekareden büyük olsa bile ev yapılamaz.
Sit alanı içerisinde bulunan 5000 metrekareden büyük arsalara da ev yapılamaz.
Kooperatif ve hobi bahçelerine ev yapılamayacağı gibi yapılan evde kişiye ait sayılmaz. Kooperatif borcuna, varlığını ortak olunması durumunun ortaya çıkması ile yapılan ev kooperatifin ortak malı sayılır. Yıkılmadığı varsayılırsa tek başına hiçbir hak iddia edilemez.
Alınan arsalara konteyner, prefabrik, bungalov gibi ev yapılabileceğine dair müsaade yoktur. Ruhsatı olmayan her şey kaçak kabul edilir.
Köylerde, kırsal mahallelerde bir yerin ifrazı için parselin kadastro yoluna cephe olması ve en az 15 metre genişlik 20 metre derinlik sağlaması gerekmektedir.