Ekonomi

Asgari ücret görüşmeleri başlıyor: DİSK Başkanı 13 Bin TL” dedi: İşçi ve işverenler bu durumu nasıl karşıladı!

Yeni yıl yaklaşıyor. Asgari ücret zammına yönelik oluşabilecek yeni rakamlar üzerine ihtimaller konuşulmaya devam ediyor. Son olarak işçi sendikaları tarafından da yeni bir rakam paylaşıldı. Ücretin asıl ne kadar olması gerektiği üzerinde duruldu. Asgari ücret tespit komisyonu yarın toplanacak. Yapılacak ilk toplantı öncesinde Türkiye devrimci işçi sendikalarının konfederasyonu yeni asgari ücreti rakamına yönelik talebini kamuoyu ile de paylaştı.

Federasyon hazırladığı anketin sonuçlarını açıkladı. Olması gereken tutarın 13.200 TL’ye olduğu ifade edildi. Bu rakama ulaşılmasında ki sebebin  arka planında şu anda eksik hesaplandığı söylenen ve tartışılan TÜİK verilerindeki enflasyon rakamının %85,5’e ulaşmış olmasıydı. Emekçilerin enflasyonu ise %125’i aşıyor. Ülkenin genel ekonomik düzeyi ve ulaşılan enflasyon seviyesi ancak bu rakamı öngörüyor.

ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞAN SAYISI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR!

Merkez Bankası ve DİSK AR araştırma verileri, asgari ücretle çalışan işçi sayısı ücretli çalışanlara göre %50 oranında, geçim yetersiz bir durumda. Pek çok işçi yasal olan asgari ücrete dahi erişemiyor. Elde edilen veriler ise oldukça vahim. Her yıl Türkiye’de asgari ücretle çalışanların oranı artmaya devam ediyor. Avrupa ülkelerinde ise bu rakamın kapsamı gittikçe azalıyor.

Emek gelirleri adı verilen artışta sınırlama yapılması diğer ücretle çalışanlar ile asgari ücretle çalışanların arasındaki farkın zamanla kapanmasını tetikledi. Bu nedenle asgari ücret ile çalışanların sayısı da gittikçe artmaya başladı. Kitlesel olarak bu sürecin Türkiye’de tamamen hızlı bir asgari ücretli ülkesine dönüşmesine temel oluşturuyor.

İŞÇİLER 8 BİN TL BEKLENTİSİNDE!

Elde edilen veriler Asgari ücret eğer kişi başına oluşan gelir üzerinden paralel bir pozisyonda arttırılsaydı şu anda rakamın 10.000 TL’nin üzerinde olması gerektiğini ortaya koyuyor. Yapılan son açıklamalarda ise net bir şekilde 7.786 TL rakamı üzerinde duruluyor. Geçtiğimiz günlerde işçi sendikası başkanı Atalay canlı yayında “kırmızı çizgimiz” diyerek bu rakam üzerinde özenle durdu. Şu anda işçiler 8.000 TL’lik bir beklenti içerisinde. Elbetteki enflasyonun etkisi kadar refah payı ücreti de eklenerek toplam bir rakam belirlenecek. Pek çok kişi Asgari ücretin bölgesel olarak belirlenmesi yönünde tekliflerini de iletiyor.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Sonuç olarak tüm bu ihtimallerin net olarak açığa kavuşacağı 7 Aralık tarihi bekleniyor. 2023 yılı asgari ücret miktarının belirlenebilmesi için ilk görüşmeler yarın asgari ücret tespit komisyonu kapsamında birleşilerek başlatılacak. İkinci görüşme ise 14 Aralık tarihinde gerçekleşecek. 3 farklı zamanda yapılacak toplantının sonrasında önümüzdeki yılın asgari ücret zammı belirlenmiş olunacak. Aralık ayının son haftası ise belirlenmiş olan rakamların açıklanması ve halka duyurulması bekleniyor.

İlgili Makaleler