Ekonomi

Asgari ücretlileri sevindirecek gelişme: 8 aylık kayıp asgari ücretlilerin maaşına yansıtılsın!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, asgari ücretin dolar ve altın karşısında sekiz ayda yitirdiği değer kaybının karşılanması için öneride bulundu. Gürer tarafından yapılan açıklamalarda, “Döviz kurları ve altın fiyatlarındaki artış oranı asgari ücrete zam olarak yansıtılsın” ifadeleri kullanıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, altın ve döviz yükselişlerinden sonra, asgari ücretlileri sevindirecek bir teklifte bulundu. 2 bin 324 TL olan asgari ücretin, sene başından bu yana dolar kuru bazında 527 TL değer kaybettiğini ifade eden Gürer, bu kaybın karşılanması için talepte bulundu.

Gürer tarafından konuya ilişkin açıklamada, “Sene başında maaşıyla 390 dolar alabilen asgari ücretlin aradan geçen 7 aylık süre zarfında maaşında alabildiği dolar miktarı 320 dolara düştü. Bir asgari ücretlinin döviz üzerinden maaş kaybı 70 dolar oldu. Yani asgari ücretlerin maaşı dolar karşısında 527 TL eridi” ifadeleri kullanıldı.

Dolar karşısında 7 ayda eridi

Açıklamalarında zaten zor geçinen vatandaşlar kurlardaki artış sonrası daha fazla zorlandığının altını çizen Gürer, 2020 yılı başında yüzde 15 zam alan asgari ücretlinin maaşının dolar karşısında 7 ayda eridiğini söyledi.

Asgari ücretli 2 çeyrek altın kaybetti

Sene başında 5 çeyrek altın alabilen asgari ücretlinin fiyat artışları nedeniyle 3 çeyrek altın alabildiğini söyleyen Gürer, asgari ücretlinin 2 çeyrek altın kaybına uğradığını ifade etti.

Toplumun tüm kısmı olumsuz etkilendi

Döviz kurlarındaki yükselişler nedeniyle dövize bağlı ürünlere de zam geldiğini söyleyen Gürer, bu süreçten sadece asgari ücretliler ve emekliler değil, üreticiler ve çiftçilerin de olumsuz etkilendiğini söyledi. Gürer tarafından yapılan açıklamalarda, “Altın ve döviz kurlarındaki artış, doğal olarak ekonomimizi küçültüyor. Bu da enflasyonun artmasına ve hayatın daha pahalı bir hale dönüşmesine neden oluyor. İnsanların alım gücü düşüyor. Alım gücü düştüğü için de piyasada alışveriş azalıyor. Bu da toplumun tüm kesimlerini olumsuz etkiliyor” denildi.

8 aylık değer kaybı karşılansın

Gürer resmi twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Asgari ücret tutarı esas alınarak tüm ücretlerin dolar ve altın karşısında sekiz ayda yitirdiği değer kaybı karşılansın. Büyük ülke kriteri ülke insanın refahına göre şekillenir.” İfadelerini kullandı.

İlgili Makaleler