Gündem

Asgari Ücretlinin Beklediği Müjde; 850 TL Birden! Asgari Ücrete Ara Zam Yapılacak Mı? 2022 Yılı Asgari Ücreti Tamı Tamına…

Yeni yıl zammı için rekor bir zam ile masadan kalkan asgari ücretliler, şimdiden maaşlarının eridiğini dile getirmeye başladı. Yılın üçüncü ayında da giderek artmaya devam eden enflasyon asgari ücretten emekli maaşına kadar verilen tüm zamları geri alırken; hükümet kanadından asgari ücretliye de emekliye de ara zam sinyalleri verilmeye başlandı.

2015 yılından önce yılda iki kere zam alan asgari ücret, o günden bugüne yılda bir kere zam alacak şekilde yasalaştırılmıştı. Yeni yıl zammı için yüzde 50 oranın üzerinde bir zam almayı başaran asgari ücretli, gelen enflasyon ile birlikte aldığı yüze 50 zammı yılın sadece üçüncü ayında kaybetti. Bu durum geçim sıkıntısının görünürlüğünü daha da artırırken; ara zam taleplerinin de dillendirilmesine neden olmaya başladı. Asgari ücretlinin ara zam talebine ilk sinyali yakan AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücretlileri ilgilendiren önemli açıklamalarda bulundu.

Asgari Ücrete Zam Gelecek Mi?

Geçtiğimiz günlerde ilk olarak AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan tarafından dillendirilen asgari ücrete ara zam talebi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından kapatılmıştı. Yasaya işaret eden Bilgin, ara zammın mümkün olmadığını söylemişti. Türk-İş Sendikası topu hükümete atarken; ara zam talebine yeşil ışık yakan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Konuşulur’ ifadesini kullanmıştı. Ardından konuşan ve tartışmaya en son dahil olan AK Parti Adana Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Abdullah Doğru ise; “Cumhurbaşkanımız ve hükümetimiz olarak gıdaya ulaşmakta vatandaşın ulaşmasında en ufak sıkıntıya müsaade etmeyeceğiz. İşçimiz, asgari ücretlimize emeklimiz, memurumuza zam yaptık artan fiyatlarla ilgili maaşlarda erime oldu. Bu zamlardan daha fazlasını yapacağız. Hiç kimseyi enflasyona ezdirmeyeceğiz. Özellikle haziran ve hazirandan sonra bunu Cumhurbaşkanımız açıklayacak duyacaksınız. 20 senedir bu ülkeyi nasıl bu noktaya getirdiysek Cumhurbaşkanımız enflasyona da hiçbir vatandaşımızı ezdirmeyecek” ifadelerini kullandı.

Asgari Ücrete Gelecek Zammın Yüzde 20 Olması Bekleniyor

Ara zamma yeşil ışık yakılmasının ardından hesap yapan uzmanlar, şimdiye dek ortaya çıkan enflasyona paralel bir enflasyonu baz alarak; “Söz konusu rakam bugünkü projeksiyonlara göre yüzde 20 civarı bir orana denk gelebilir. Bu durumda asgari ücrete temmuzdan itibaren geçerli olmak üzere yaklaşık 850 TL zam gelebilir” tahminlerinde bulundu. Bu durumda asgari ücretin 5 bin TL’nin üzerine çıkmasına kesin gözüyle bakılırken; olası zammın Haziran ayında yapılacağı da kulislerde yer alan bilgiler arasındaydı.

İlgili Makaleler