Gündem

Aşıda Son Durum! 3. Doz Aşı Olunacak mı?

Ülkemizde aşılanma son dönemlerde hız kazandı. Bugüne kadar toplam 2 dozda 43.034.149 kişi aşı oldu. Toplamda 2 doz koronavirüs aşısı oluyorduk ancak Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ”Şu andaki 3’üncü doz aşı önerimiz 2 doz Sinovac aşısı olmuş ve üzerinden belli bir süre geçmiş sağlık personeline BioNTech” açıklaması yaptı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya göre aşılamada hedefin sonbahara kadar daha da hızlanması ve bağışıklığın sağlanması. Eylül ayı bitimine kadar ülkenin %70’inin aşılanması bekleniyor. Temmuz’un ikinci yarısında 18 yaş üstü herkes aşıya ulaşmış olacak. İşsizler ve diğer öğrenciler için formül geliştirilecek. Aşı akışı bu ivmeyle devam ederse, Ağustos sonunda 1. toz aşı olmayan  vatandaş kalmayacak.

3. doz için hatırlatma aşısı olduğu belirtiliyor. İlk grup 3. doz aşı konusu Temmuz ayında gündeme gelecek. Hatırlatma aşısı olarak tanıtılan 3. doz aşısı için Sinovac’ın yeteceğini ancak isteğe göre seçim yapıla bileceği konuşulanlar arasında. Geçen hafta organize sanayi bölgelerinde kurulu mobil aşı merkezleri gibi, eczanelerde aşı uygulaması yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı çalışmalara başladı.

Her sene aşı olacak mıyız?

Prof. Dr. Ceyhan, mevsimsel aşılamaya gerek olup olmadığına ilişkin, “SARS ve MERS bu virüse çok benzemelerine rağmen bunlar toplumda devam etmediler, yarasaya döndüler, orada yaşamlarına devam ediyorlar. Tekrar yarasa teması olur, bir salgın çıkar, elinizde aşı olması lazım; bu size yararlı olur ama böyle bir olay olmadıkça koronavirüs için de ‘Her sene aşı olacağız’ tahmini son derece yanlış olur. Bu, salgının sonunda söyleyeceğimiz bir şey. ‘Daha çok hangisi olabilir’ diye bir soru olursa ben mevsimsel aşılama gerekeceğini tahmin etmiyorum. Tabi bu tamamen bir tahmin” dedi.

İlgili Makaleler