Gündem

Atilla Yeşilada Konuştu; Tüm Ekonomistlerin Ağzı Açık Kaldı! Döviz Kuruna Dair Çok Önemli Açıklamalarda Bulunan Yeşilada, Dolar İçin Tarih Verdi!

Önce Amerikan Merkez Bankası’nın (FED), ardından ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) mart ayı faiz politikalarını açıklaması para piyasalarını bir hayli hareketlendirdi. FED’in şahin tutumu ve dört yıllık aranın ardından faiz artırımı gerçekleştirmesi tüm ekonomistlerin öngörülerini değiştirirken; dolardaki yıl sonu beklentisini artırmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde Selçuk Geçer ve Meriç Köyatası yıl sonu dolar beklentisini artırmış ve çıtayı oldukça yükseğe koymuştu. Dolarda olumsuz bir tablo çizen Ekonomist Atilla Yeşilada da yıl sonu dolar beklentisini güncelledi. Yatırımcılara altın niteliğinde tavsiyeler veren Yeşilada, aynı zamanda döviz kuruna dair hükümet politikalarını da değerlendirdi.

Atilla Yeşilada Döviz Konusunda Uyardı

Dolar kuru yorumu ile dikkat çeken isimlerden biri olan Atilla Yeşilada, yıl sonu dolar beklentisinde güncellemeye gitti. Dolar kuru tahminlerinin yanı sıra Merkez Bankası politikalarını da değerlendiren Atilla Yeşilada, açıklamalarında; “Ukrayna savaşı olmasaydı onun cari açığımız da bize getirdiği yük olmasaydı ve psikolojik olarak insanlarda tedirginlik yaratması olmasaydı belki bu seneyi bu sistemle çıkartabilirdik ama ben artık böyle bir umut görmüyorum. Yani hani eğer mayıs haziran ayında patlamazsa yaz aylarında döviz kuru yeniden patlayacak. TCMB beklenti anketinde katılımcıların yıl sonu dolar kuru tahmini 16,5. Ben bunu biraz aşırı iyimser buluyorum. Benim kafamda daha çok 18 ile 20 arasında bir dolar kuru hedefi var. Ekim’den itibaren duracağı tepe seviyemi o noktadan sonra geçen sefer KKM’yi icat ettiler. Belki şapkada başka tavşan vardır. Şapkada başka tavşan yoksa o zaman döviz kontrolüne geçeceksiniz. Durmaz ki bir kere gittikten sonra” ifadelerini kullandı.

Atilla Yeşilada, Kur Korumalı Mevduat Sistemini Değerlendirdi

Önümüzdeki günlerde yatırımcısına ne kadar kazandırdığı ortaya çıkacak olan Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi hakkında önemli değerlendirmelerde bulunan Atilla Yeşilada; “Şu anda programın hayatta kalan, bakın çalışan demiyorum. Hayatta kalan tek ayağı bu KKM ve hükümet o paralar yeniden dövize çevrilirse TCMB rezervlerinin burada oluşacak olan tsunamiyi engelleme yetmeyeceğini da çok iyi biliyor. Dolayısıyla bu bir anlamda bir kötü alışkanlık, uyuşturucu bağımlılığı gibi bir şeye geldi. Maliyeti ne olursa olsun KKM devam ettirilecek ve oradan gelen dövizle de TCMB kaynaklarına giriyor, döviz kuru sürekli müdahale edilerek doların ve hatta euronun değer kazanması engellemeye çalışacak ki vatandaşın KKM’ye geçmesi için ikinci bir teşvik verilsin. Bunlar günlük bağlamda ya da öngörülebilir vadede çalışabilecek programlar ama mesele şu Hastalığı değil ağrıyı tedavi ediyorsunuz. Yani vücutta kanser ya da ülser ya da migren ne varsa yayılıyor sonuçta siz enflasyonla başa çıkamadığımız sürece siz daha fazla bütçe açığı fazlası üretemediğiniz sürece siz Türkiye’nin üretimini artırmadığınız sürece bir yerde bu patlayacak” diye konuştu.

İlgili Makaleler