Aylık 10 Bin TL Emekli Maaşı Almak Mümkün! Ama Önce Çalışırken Bu Şartları Yerine Getirmek Gerekiyor…

Türkiye’de yaklaşık 13 milyon 4A (SSK), 4B (Bağ-Kur) ve 4C (Emekli Sandığı) sigorta kolundan emekli olmuş vatandaş bulunuyor. Her bir emeklinin derdi ise, çalıştığı döneme göre çok daha düşük maaş alması oluyor. Bu durum da elbette kişilerin emekli olduktan sonraki alım gücünü neredeyse yarı yarıya düşürüyor. Ancak, çalışırken ve emekli olurken uygulanan bazı formüller, emekli maaşını oldukça yüksek tutarlara çıkarabiliyor.

Yüksek emekli maaşı, özellikle enflasyonun giderek daha küresel bir hal aldığı günümüzde büyük bir önem taşıyor. Emekliler bu bağlamda maaşlarına gelecek olan temmuz zammını beklerken; henüz emekli olmamış vatandaşları ise, uzmanlar uyarıyor. Konuyla ilgili sık sık açıklamalarda bulunan sosyal güvenlik uzmanları, çalışırken yapılacak birkaç küçük hamlenin emeli maaşını ciddi oranda etkileyeceğini söylüyor.

Emekli Maaşı Nasıl Belirleniyor?

Türkiye’de hem emeklilere hem de çalışanları yönelik düzenlemeleri gerçekleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bünyesinde hizmet veren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla kişilerin emeklilik şartlarını ve emeklilik maaşını belirliyor. Bu kapsamda emekli olmak isteyen vatandaşların emeklilik dilekçelerini SGK’ya vermesi gerekiyor. Emeklilikte günümüzde temel formül yaş, prim gün sayısı ve çalışma yılının tamamımın tamamlanması olurken; emekli maaşındaki temel faktör ise yatırılan primler, hizmet süresi, prim günü gibi birçok etkenin aynı anda hesaplanıp, maaşın bağlandığı enflasyon oranının kat sayısına uygun bir tutarın belirlenmesi oluyor. Bu bağlamda çalışılan yılarda ödenen sigorta prim tutarları yüksek emekli maaşı almak isteyen vatandaşlar içi büyük bir önem taşıyor.

Daha Yüksek Emekli Maaşı Almak İçin Ne Yapmalı?

Emekli maaşı ne kadar yüksekse, emeklinin bu dönemden aldığı keyif de yaşam pahalılığından etkilenmediği için o kadar yüksek oluyor. Bu bağlamda yüksek bir emekli maaşı alabilmek için temelde çalışılan günleri değerlendirmek gerekiyor. Bu noktada devreye giren sosyal güvenlik uzmanları ise, vatandaşları aşağıdaki noktalara dikkat etmesi hususunda uyarıyor:

Exit mobile version