Kamu Haberleri

Aynı Anda Üç Emekli Maaşı Birden Alınabiliyor; SGK’ya Başvurmak Yetiyor! Maaşlar Bir Sonraki Ay Hemen Bağlanıyor!  Sadece…

Türkiye’de emeklilik ve çalışma ile ilgili tüm işlemleri gerçekleştiren ve değerlendiren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), her geçen gün vatandaşların daha kolay emekliliğe ulaşabilmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Sosyal güvence açısından kadınları ve belli bir yaşın üstündeki vatandaşları koruma altına alan SGK, onların şartları yerine getirmesi halinde birden fazla maaş almasını da mümkün hale getirmiş bulunuyor.

SGK’nın gerçekleştirdiği son açıklamaya göre özellikle kadınlar, aynı anda üç emekli maaşı birden alabiliyor. Özellikle farklı farklı sigorta kollarından sağlanan emeklilik maaşlarını şartsız alabilecek olan kadınlar, her maaştan farklı oranda yararlanabiliyor. Konuyla ilgili şartlar ise, SGK tarafından açıklanmış bulunuyor.

Emekli Olmak Dul ve Yetim Aylığı Almayı Engellemiyor

Özellikle kadınların yararlanabileceği üç maaş uygulaması aslında erkeklere de sağlanıyor. Kendisi emekli olan vatandaşlar, eşlerini kaybetmesi halinde dul aylığı almaya hak kazanıyor. Dul aylığı sadece kadınlara değil, erkeklere de ödeniyor. Anne ve babasını kaybeden kişiler ise yetim aylığından yararlanabiliyor. Dul maaşını alabilmek için vefat eden sigortalının en az 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyorken; SGK’lı olanların en az 5 yıl sigortası ve 900 gün primi olması şartı aranıyor. Tüm bu şartların yanı sıra her bir maaş farklı bir sigortalılık koluna ait ise, kişi üç maaşı birden alabiliyor.

Her Maaş Farklı Oranda Bağlanıyor

Sigortalı olarak çalışan kişilerin vefatının ardından kişiye bağlanacak olan maaş tutarı dul ve yetim aylığı olmasın göre değişiklik gösterirken; eşin çalışıp çalışmamasına ve çocuk sayısına göre de farklılık gösterebiliyor. Bir emeklinin hem vefat eden eşi hem de vefat eden anne veya babası üzerinden maaş alması mümkünken; aldığı maaş oranını da aynı şekilde değişiklik gösteriyor. Buna göre çalışmayan ya da emekli olmayan dul eşe %75 oranında dul maaşı ödenirken; çalışan ya da emekli olan eşe sadece %50 oranında dul maaşı ödeniyor. Geride 1 yetim olması durumunda eşe %60, yetime %30 oranında olacak şekilde maaş ödemesi gerçekleştirilirken; geride 2 yetim olması durumunda ise eşe %50, yetimlere %25’er oranında olacak şekilde maaş bağlanıyor. Öte yandan eş yoksa geride sadece yalnızca 1 yetim varsa maaşın %50 oranını almak mümkünken; geride 2 yetim olması halindeyse her bir yetime %40 oranında maaş bağlanıyor.

İlgili Makaleler