Gündem

Bakan Koca’dan Önemli Açıklama! Koronavirüs Aşısı…

Tüm dünyada ve ülkemizde koronavirüs aşı çalışmaları hızla devam ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 3. doz hatırlatma aşı randevuları erişime açıldı. Ancak dün başarılı oyuncu Hazal Kaya sosyal medya üzerinden, “Sosyal medya takip etmenin faydaları 11 Aralık’ta tarihi dolmuş aşı olacaktık şişeyi görmek istemesem. Yapılan açıklama da ‘Tarihi geçtikten sonra 9 ay daha kullanılabiliyor aşılar’. Sağlık Bakanlığı’nın bu yönde bir yazısı varmış. Aşının üzerinde neden son kullanma tarihi var o zaman” ifadesinde bulundu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aşı konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

Tarihi Geçmiş Aşı İddiasına İlişkin Açıklama!

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Sosyal medyada ve bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan, ülkemizde son kullanma tarihi geçmiş BioNtech aşılarının vatandaşlarımıza uygulandığı iddialarına yönelik kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı hasıl olmuştur.

Ülkemizde pandemiyle mücadele kapsamında 2021 Mart ayında uygulanmaya başlanan BioNTech mRNA Covid-19 aşılarının raf ömrü ve stabilite çalışmaları tekrarlanarak yapılmaktadır. Bu kapsamda üretici BioNTech GmbH tarafından yapılan güncel raf ömrü çalışmaları 27 Ağustos 2021 tarihinde tamamlanmıştır. Üreticinin yaptığı stabilite çalışma sonuçları Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa İlaç Ajansı (EMA) ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylı Paul Ehrlich Enstitüsü tarafından onaylanmış ve 10 Eylül 2021 tarihinden önce üretilip etiketlenen BioNTech mRNA aşıları da dahil olacak şekilde söz konusu tüm aşıların raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 9 (dokuz) aya çıkarılmıştır.

Bakanlığımızca Paul Ehrlich Enstitüsü’nün aşıların raf ömrünü uzatan bu onayı doğrultusunda Aşı Takip Sistemi (ATS) üzerinden gerekli güncelleme işlemleri tamamlanmıştır. -80 derecede muhafaza edilen aşıların etiketlerini değiştirmek, soğuk zincirin bozulmasına neden olacağı için mümkün olmamaktadır.” ifadeleri kullanıldı.

Aşı Olmalısınız!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Hatırlatma dozu Türkiye’de erken uygulanmaya başladı ve ani vaka artışları yaşanmadı. Bu doz, aşıların yeni varyantlara karşı etkisini de artırıyor. Belirlenen aşı takvimi üzerinden 3 aydan uzun süre geçen vatandaşlarımızın hatırlatma dozunu yaptırmasını ısrarla öneriyoruz” dedi.

İlgili Makaleler