Gündem

Bakan Nureddin Nebati EYT düzenlemesinin mali boyutunu açıkladı! EYT düzenlemesinin işveren üzerinde yük oluşturacağı iddia edildi!

Sene sonu itibari ile milyonlarca vatandaşı rahatlatacak EYT teklifinin Meclis’e sunulacağına işaret eden hükümet yetkilileri vatandaşları umutlandırırlarken EYT’nin başka bir yönünün daha olduğu ve ilgili ayrıntıların bu sefer işverenleri sıkıntıya düşüreceği iddia edildi.

HAZİNE VE MALİYE BAKANI EYT DÜZENLEMESİNİN MALİ BOYUTUNU DEĞERLENDİRDİ!

Son dönemlerin en çok konuşulan konu başlıklarından birisi olan EYT düzenlemesi, yeni günde de gündemde kalmaya devam ediyor. Bir süredir hazırlıkları devam eden ve teknik açıdan çalışmaların sonuna gelindiği belirtilen EYT düzenlemeleri, dün akşam Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından da ele alındı. Bakan Nebati, EYT düzenlemesinin mali boyutuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

SSK, Emekli Sandığı ve Bağ- KUR hizmet kollarına mensup olan yaklaşık 6 milyon vatandaşı yakından ilgilendiren EYT düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vatandaşlar tarafından yakından takip edildi. Bakan Nebati, dün akşam yapmış olduğu açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Meclis’in onay vereceği EYT kararlarının her birinin altını doldururuz. Bizler bütçe disiplininden asla taviz vermeyeceğiz. Taviz verilmeden taleplerin karşılanması noktasında önemli adımlar atıyoruz. Gelir artışları konusunda da çalışmalarımız bulunuyor. Buna vergili ödenebilir bir halde sunmak üzerinde yürüttüğümüz çalışmalarımız örnek gösterilebilir.”

EYT DÜZENLEMESİNDE İŞVEREN YÜKÜ DETAYI!

SGK sigorta girişi tarihi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan milyonlarca vatandaşın yaş faktörü sebebi ile emekli olamamasına sebep olan sigorta kanunu, yıllardır vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Senelerdir mağduriyet yaşadıkları alana ilişkin seslerini duyurmaya çalışan vatandaşlar, nihayet bu senenin başında hükümet yetkilileri tarafından muhatap alındı ve EYT düzenleme çalışmaları başlatıldı.

Teknik olarak tamamlandığı belirtilen EYT düzenleme çalışmalarına ilişkin geri sayım devam ederken Dünya Gazetesi’nde yayınlanmış olan bir haberde söz konusu çalışmaların işverenler için ek yüklere sebep olabileceği öne sürüldü. EYT düzenlemelerinin işveren üzerinde oluşturabilecek olduğu olumsuz etkiler, şu başlıklar ile sıralandı:

  • Vergi ve sigorta prim yükünün artması
  • Kıdem tazminatı
  • Yıllık izin
  • İstihdam desteklerinden yararlanamama
  • Emekli çalışan istihdamından ötürü artan maliyet
  • Kayıt dışı istihdam
  • Deneyimli personelin işten ayrılması

EYT YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Çalışmaların teknik olarak tamamlanmış olduğunu belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yasa teklifinin aralık ayında Meclis’e sunulacağını ifade etti.

İlgili Makaleler