Ekonomi

Bakanlık harekete geçti, EYT için 3 formül masaya yatırıldı! Formüller ne anlatıyor?

Milyonlarca vatandaş uzun bir süredir EYT düzenlemelerine ilişkin adımların atılmasını bekliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusunda şimdilerde beklenen adımlar atılmaya başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT için yeşil ışığı yakan açıklamada bulundu ve bu açıklama sonrasında tüm gözler ortaya koyulacak olan formüllere çevrildi. İşte o formüller…

EYT İçin 3 Formül Masada

EYT konusunda düğmeye basılacak ve 3 emeklilik formülü ele alınacak. EYT için Avrupa’daki örnekler değerlendirilecek ve AK Parti ile bakanlık iki koldan çalışma yürütecek. Sabah’ta yer alan habere göre çalışmalar kapsamında masada “kısmi erken yaşlılık emekliliği”, “kesintili erken emeklilik” ve “prim tamamlama” yöntemlerinden oluşan 3 formül bulunuyor

1.Formül: Kısmi Erken Yaşlılık Emekliliği

Kısmi erken yaşlılık emekliliği formülü, 3600 prim gününü tamamlayan kadınların 50 ve erkeklerin de 55 yaşında emeklilik hakkını elde etmesini öngörüyor. Süre tamamlanmasında ise bu formülde kadınların 7.200 ve erkeklerin de 9.000 sigortalılık gününü bitirmeleri halinde yaşa bakılmadan emekli olması öngörülüyor.

2.Formül: Kesintili Erken Emeklilik

Kesintili erken emeklilik formülünde ise Finlandiya ve Almanya gibi ülkelerde uygulanan model ele alınıyor. Bu formül dahilinde, emeklilik için kaç yıl kaldıysa, her yıl için belli oranda maaştan kesinti yapılıyor. Örneğin Almanya’da 63 yaşını doldurmuş olanlar yıllık %3,6 kesinti oranı ile erken emeklilik talep edebiliyor. Bu formül ile emekliliğine 3-4 yıl kadar kalanlara her yıl için yüzde 4-5 gibi oranlarda erken emeklilik kesinti hakkı tanınabilir.

3.Formül: Prim Tamamlama

Prim tamamlama formülünde ise sigortalılık başlangıcı önem arz ediyor. Eylül 1999 öncesi işe başlayanlar için ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5.000 ile 5.975 prim günü isteniyor. Bunu tamamlayan çalışanların yaşı dikkate alınmadan emekli edilmeleri öngörülüyor. Bu noktada eksik prim günleri de borçlanılarak ödenebilir.

İlgili Makaleler