Ekonomi

Banka İle Vatandaş Kredi Kartı Aidatı Nedeniyle Karşı Karşıya Geldi; Vatandaş Kazandı! “Kredi Kartlarına Sakın Aidat Ödemeyin!”

Kredi kartının kendisine aidatsız bir şekilde sunulmasına rağmen kendisinden aidat kesilmesi nedeniyle Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunan bir vatandaş, Tüketici Hakem Heyeti tarafından haklı bulundu. Söz konusu karara bankanın itirazı üzerine taraflar mahkemeye gidince, bu kez banka ve vatandaş hakim huzuruna çıktı.

Bankanın itirazı üzerine Kahramanmaraş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülmeye başlanan davanın sonucu aidatsız olarak pazarlanıp, aidat alınan kredi kartlarına mecbur bırakılan vatandaş için emsal karar niteliği taşıdı. Mahkemenin kararı ise, bankaların gözünü korkutacak cinstendi.

5 Yıllık Kar Aidatının Faiziyle Ödenmesine Karar Verildi

Bilirkişi raporuna bankanın itirazı üzerine Kahramanmaraş 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, bilirkişi raporunu bir kez daha inceledi. Bilirkişi raporuna kısmi olarak itiraz eden banka, sadece bir dönem kartın ücretsiz olduğunu, kampanyanın ardından alınan kart ücretin yasal olduğunu savunarak, belirli bir dönemin kapsanmasını talep etti. Bunun üzerine aidat ücretli kartın tüketici ile müzakere edilip verildiğinin ispatını isteyen mahkeme, ancak bunun ispatı halinde itirazın kabul edileceğini bildirdi. İspat edemeyen bankaya ise, müşterisinden aldığı üyelik ücretini faiziyle iade etme cezasına çarptırıldı.

Tüketici Konfedarasyonu Başkanı Vatandaşı Uyardı

Söz konusu mahkemenin tüketici açısından emsal oluşturmasının ardından Milliyet Gazetesi’nden Elif Altın’a konuşan Tüketici Konfedarasyonu Başkanı ve Tüketici Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, kredi kartları aidatlarına ilişkin vatandaşları uyardı. Aidatların sadece mutabakata varılması halinde alınabileceğini belirten Başkan Ağaoğlu, konuya ilişkin; “2011’de yenilenen Tüketici Kanunu 31/3 maddesinde tüm kartları çıkaran kuruluşlar tüketicilere aidatsız kart sunmasını emretmektedir. Ne var ki tüm kart çıkaran kuruluşlar tüketiciye bu alternatifleri kendiliğinden sunmadıkları gibi ancak şiddetli itiraz durumunda ‘İsterseniz size aidatsız kart verebiliriz’ yaklaşımını sergiliyorlar, tek yanlı olarak aidat yansıtıyorlar. Aidatsız kart sunulması yönündeki kanun maddesi, bankaların kendiliğinden kart hamiline aidatsız kart teklif etmesini öngörmektedir. Ancak tüm bankalar tüketicinin talebini almadıkça bunu hatıra bile getirmemektedirler. Vatandaşlar kart aidatı talep eden kuruma itiraz edebilir. Sonuç alamazsa Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmalı. Eğer buradan da sonuç alamazsa 15 gün içerinde Tüketici Mahkemesi’ne itiraz davası açın” şeklinde ifadeler kullandı.

İlgili Makaleler