Kuraklığın ardından artan mazot fiyatları ile bir hayli zor günler geçirmeye başlamış olan çiftçiler, şimdi de Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaştan olumsuz etkilenerek, gübre fiyatların zamlanmasıyla sınanıyor. Tüm bu olumsuzluklar pandeminin başlangıcından bu yana üst üste gelirken; bu süreçlerde gelir kaybı yaşayan vatandaşlara destek olmak için Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’ni devreye sokuyor.
Pandemiden savaşa kadar çiftçileri olumsuz etkileyen tüm dış etkenleri etkisiz kılmak için harekete geçirmiş olan Tarım ve Orman Bakanlığı bir süredir yürüttüğü Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’nin kapsamını daha da genişletmiş bulunuyor. Destek ödemelerine başlamış olan Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerden balıkçılara kadar üretici desteklemeyi 2022 yılında da sürdürüyor.
Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli’nin Kapsamı Genişliyor
Bir süredir Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında çiftçilere kuraklık desteği sağlamış olan Tarım ve Orman Bakanlığı, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan çiftçilere ektiği ürünün dekar başına mazot ve gübre ödemesi gerçekleştiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gerçekleştirilen açıklamaya göre; buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale eken çiftçilere dekar başına 22 TL’si mazot, 20 TL’si ise gübre olmak üzere toplam 42 TL ödemeye yapılacağı öğrenilmiş bulunuyor. Bu destekleme kapsamında çeltikten yağlık ayçiçeğe kadar destek ödemeleri sağlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, ürüne göre değişmekle birlikte 26 TL’den 76 TL’ye kadar destek ödemeleri gerçekleştiriyor.
Tarım Orman ve Bakanlığı, Arıcılara ve Balıkçılara Da Destek Veriyor
Üreticilerinin tamamına destek ödemeleri gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanlığı, aynı zamanda arıcılar ve balıkçıları da destekliyor. Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olan tüm arıcılara kovan başına 15 TL ödeme gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakanlığı, iyi tarım uygulamalarına ise dekar başına 10 ile 150 TL arasında değişen ödemeler gerçekleştiriyor. Öte yandan su ürünleri desteği de vermeye devam eden Tarım ve Orman Bakanlığı, 350 bin kilograma kadar, alabalık için kilogram başına 0,75 TL ödeme gerçekleştirirken, sazan balığına kilogram başına 1,5 TL; midyeye kilogram başına ise 0,10 TL destek vermeye devam ediyor.