Ekonomi

Başvuru Yapan İhtiyaç Sahiplerine Her Ay 985 Lira Ödeme Yapılıyor

Devlet tarafından ihtiyaç sahiplerine başvuru yapmaları doğrultusunda 985 lira destek veriliyor. Ancak bu destek için vatandaşların bazı şartlara haiz olması gerekmektedir. Peki bu şartlar neler?

Devlet tarafından sağlanan 985 lira destek için bazı şartlara haiz olunması gerekmektedir. Kişinin belirlenen şartlara haiz olması gerekirken destekler başvuru doğrultusunda verilecek ve her başvuru incelemeye alınacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına göre sadece belirli yaştaki kişilere 985 TL maaş ödenecek. Yani kişi tüm belirli şartları karşılasa dahi yaş şartına haiz olmayan vatandaşlara ödeme yapılmayacak. Yaşlılık aylığı adı altında verilecek olan 985 TL maaş için zaten yıllardır ödemeler yapılırken bu yıl salgının ekonomik olumsuzluklarından dolayı bu destek ön plana çıktı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI

Konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Korona virüs salgınında özellikle Batı ülkelerindeki en büyük dramlar maalesef yaşlı bakım evlerinde yaşanmıştır. Türkiye olarak elbette kimsesiz tüm vatandaşlarımız gibi yaşlılarımıza da sahip çıkıyoruz. Kamuya ait huzur evlerinde hayatlarını sürdüren 27 binin üzerindeki yaşlımıza her türlü ihtimamı gösteriyoruz. Sosyal güvencesi olmayan 805 bini aşkın 65 yaş üzeri vatandaşımıza ayda 672 lira yaşlılık maaşı ödemesi yapıyoruz. En düşük emekli maaşını bin 500 liraya çıkartarak yaşlılarımıza ilave bir destek sağladık. Sağlık hizmetlerinden yaşlılarımızı öncelikle yararlandırıyoruz. Evde bakım hizmetleriyle, ihtiyacı olan yaşlılarımızın ihtiyaçlarını evlerinde karşılıyoruz. Salgın hastalık döneminde oluşturduğumuz Vefa Sosyal Destek Grupları vasıtasıyla 5 milyon yaşlı veya kronik hastalığı olan vatandaşımıza evinde hizmet götürdük. Bu vatandaşlarımızın alışveriş ihtiyaçlarından emekli maaşı ödemelerine, maske, kolonya dağıtımına kadar pek çok hizmetleri Vefa Sosyal Destek Grupları tarafından verildi. Öğretmen, imam, polis, bekçi, jandarma başta olmak üzere kamu görevlileri ile gönüllülerden oluşan 146 bin Vefa Sosyal Destek Grubu mensubu kardeşimizin her birine şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Ayrıca, AK Parti, MHP, CHP ve diğer partilerden bin 119 belediye de Vefa Sosyal Destek Gruplarına yardımcı olarak bu zor zamanda örnek bir dayanışma sergilediler.”

ARANAN ŞARTLAR

985 lira maaş almak isteyen vatandaşların haiz olması gereken şartlar ise şöyle oldu:

Sosyal güvence olmaması

Kendisi ile eşinin geliri asgari ücretin 1/3’ünden az olanlar yani 701 TL altında hane geliri olan vatandaşlar

65 yaş üstü olan ve bu şartları karşılayanlar

65 yaş üstü vatandaşlara ödenen toplam gelirin 701,32 TL altında olması halinde her 65 yaş üstü vatandaşımız bu 672 TL maaştan yararlanabilmektedir. Bu tutarın altında geliri olan ancak 65 yaş altı olan vatandaşlar yine bu maaşı almaya hak kazanamıyor. Bu maaş sadece 65 yaş ve üstü için geçerlidir.

BAŞVURU DETAYLARI

985 TL maaş başvurusunda bulunacak olan kişiler sadece kimlik belgeleri ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuru yapabilir.

İlgili Makaleler