Gündem

Başvuru Yapana Hemen Çıkıyor; Ayda Geri Ödemesiz 2.534 TL Maaş! Sadece T.C. Kimlik Numarası İle Başvurmak Yetiyor! Tek Şart…

2022 yılı için de toplumda yaşayan dezavantajlı gruplara destek vermeyi sürdüren Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, nakdi olarak sağladığı destek tutarlarına yeni yıl itibariyle zam yapmış bulunuyor. Bu yardım kapsamında verilen desteklerden biriyse sadece engelli olan vatandaşlara ödeniyor.

Bir süredir devam eden ve engelli vatandaşların evde bakımı için sağlanan evde bakım maaşı, 2022 yılı tutarı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanmış bulunuyor. Bu yıl için de başvuruların devam ettiğini açıklayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, başvuru detaylarını da kamuoyu ile paylaşmayı ihmal etmiyor.

Evde Bakım Maaşı İçin Başvurular Devam Ediyor

Halk arasında “evde bakım maaşı” olarak bilinen maaş, engelli bireylere verilen nakit destekler arasında yer alıyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen evde bakım maaşı, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu kapsamında bağlanıyor. Engelli vatandaşın bakımına üstlenen kişiye verilen evde bakım maaşı; engelli kişilerin biyolojik, fiziksel, psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere ödeniyor. 2021 yılı için 798 TL olarak ödenen engelli bakım aylığı ya da evde bakım maaşı, 2022 yılı için zamlanmış bulunuyor. Gelen zammın ardından evde bakım aylığı 2 bin 354 TL’ye olarak ödeniyor. “Ağır Engelli” statüsüne sahip olan kişilerin bakımı için ödenen evde bakım maaşını alabilmek için engelli kişinin; tuvalete gitmek, yemek yemek, elbise giymek, ellerini yıkamak gibi temel ihtiyaçları yerine getiremiyor olması şartı aranıyor. Bunun yanı sıra engelli bireyin ikametgah ettiği evdeki hane gelirinin toplamının kişi başına bölündüğüne asgari ücretin üçte ikisinin üzerine çıkmaması gerekiyor.

Evde Bakım Aylığı Başvurusu İçin Gerekli Belgeler

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen evde bakım maaşını alabilmek başvuru yapacak olan vatandaşların illerde yer alan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne ya da ilçelerde bulunan Sosyal Hizmet Merkezleri’ne başvuru yaptıkları esnada birtakım belgeleri de teslim etmesi gerekiyor. Başvuru dilekçesi ile yapılan evde bakım aylığı başvurusu için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı; kişinin ağır engelli olduğuna dair sağlık raporu, engelli olan kişi ile engelli olan kişiye bakacak olan yakınının kimlik fotokopisi, ikametgah adres belgesi, engelli olan kişiye ait iki adet vesikalık fotoğraf, varsa vasi belgesi ve engelli kişinin okuması halinde öğrenci belgesi istiyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı engelli maaşı için aynı zamanda anne ve babası boşanmış olan engelli kişiler için de boşanmaya dair verilen mahkeme kararını belgelere ek olarak talep ediyor.

İlgili Makaleler