Ekonomi

Başvuru Yapanlara 810 Lira Ödeme Yapılacak

Milyonlarca vatandaşa ekonomik olarak çeşitli destekler veriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından vatandaşlara cenaze yardımı veriliyor. Peki bu ödemeden yararlanmak için aranan şartlar neler?

Milyonlarca vatandaşımıza devlet tarafından çeşitli destekler veriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından cenaze yardımı ödemesi yapılıyor. Özellikle sigortalı olarak çalışma içerisinde iken vefat etmiş olan kişilerin çocukları ya da eşi devletten cenaze yardımı ödeneği alabiliyor.

Ödemenin hemen alınabilmesi için ise kişi dilerse banka hesabına dilerse nakit olarak alınabiliyor.Cenazenin tüm masrafları eğer karşılanmış ise bu ödemelerin bir kısmının tekrar alınabilmesi için ise harcamaların faturaları ile beraber başvuru yapılması gerekiyor. Bu doğrultuda tüm ödemelerin alınması sağlanıyor.

KİMLERE ÖDEME YAPILACAK?

Bu ödemelerden sadece gerekli başvuruları SGK’ya yapmış olan vefat eden kişinin birinci derece yakınları yararlanabiliyor. Eğer vefat eden kişi sigortasız bir durumda vefat etmiş ise ne birinci derece yakınları ne de vekalet almış kişilere ödeme yapılıyor.

Vatandaşlara yapılan bu ödemenin adı cenaze yardımıdır. Cenaze yardımından faydalanabilmek için ise kişinin vefat etmeden önce sigortalı durumda olması gerekmektedir. Eğer vefat eden kişi vefatı durumunda sigortası pasif durumda ise vefat eden kişinin birinci derece yakınları bu ödemelerden faydalanamıyor. Ancak vefat eden kişinin sigorta durumu aktif durumda ise birinci derece yakınları kısa bir başvuru sonrasında 810 TL cenaze yardımı alabilmektedir. Cenaze yardımı, kişinin vefat tarihinden sonra 5 yıl içinde SGK’dan alınmak zorundadır. Eğer beş yıl içerisinde 810 TL ödeme alabilmek içim başvuru yapılmaz ise ödeme yapılmıyor.

Bu cenaze yardımından sigortalı olarak çalışmış ve vefat etmiş olan kişinin çocukları ya da eşi bu ödemelerden yararlanabilir. Ancak kişinin çocukları yoksa ya da eşi yok ise vekalet verilmiş olan anne baba ya da herhangi bir kişi bu ödemelerden yararlanabiliyor.

İlgili Makaleler