Gündem

Bayram Boyunca Çalışanlar! Ne Kadar Ücret Alacaklar?

2021 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla kurban bayram tatili 9 gün olarak belirlendi. Ancak bazı meslek grupları işleri gereği 15 Temmuz ve kurban bayramı tatilinde çalışmaya devam etmek durumunda. Çalışan vatandaşlara hem 15 Temmuz’da hem de kurban bayramında ne kadar ödeme yapılacak?

Asgari ücretle çalışanlar

Resmi tatilde de kurban bayramında da çalışacak asgari ücretli personeller için 518 TL yatırılması planlanıyor. Ancak daha yüksek maaşlı çalışanlara ödenecek ücret değişiklik gösterecek. Dini ve resmi tatil olarak bilinen bu iki tatil ile birlikte bu yıl toplamda 9 gün tatil yapıldı. Bayramlarda kamu çalışanları için verilen idari izinler özel sektörde mesai’ den sayılmıyor.

15 Temmuz ve Kurban Bayramı’nda çalışmak durumunda kalan vatandaşlara işveren tarafından ek ücret ödemesi yapılması gerekiyor. Yapılan hesaplamalara göre İşveren, bu tatillerde çalışmak durumunda kalan bir çalışana asgari ücrete bağlı 518 TL ek ücret ödemekle yükümlü.

Ancak gazetecileri bu karara dahil olmuyor. Basın İş Kanunu’nda genel tatil ücreti kavramı bulunmuyor. Bu yüzden de gazetecilerin çalışmaları tatil ücreti olarak değil fazla mesai olarak değerlendiriliyor. Diğer işçiler bayram çalışmalarında tam yevmiye alırken, gazetecilerde bu yevmiye yarım olarak, yani fazla çalışma şeklinde uygulanıyor.

 

 

İlgili Makaleler