Ekonomi

BDDK’nın Yeni Düzenlemesi İşe Yaradı: Ucuz Konutlar Yolda; Sadece 6 Ay Bekleyin… Uzman İsimler Konuştu: Tüm Konutların Fiyatı…

Geçtiğimiz hafta çeşitli düzenlemelere imza atan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), sadece ticari kredilerde değil, konut kredilerinde de yeni bir düzenlemeye gitti. 2 milyonun altında kalan konutlara verilen kredi desteği yüzde 90’a çıkartan BDDK, bu tutarın üzerindeki evlerin kredi kullanımını ise, sınırlandırdı. Yeni düzenlemeyi değerlendiren Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, önemli açıklamalarda bulundu.

Özellikle BDDK’nın aldığı karar sonrası alt ve orta gelir seviyesine hitap eden konutların artacağı konuşulmaya başlamıştı. Bu görüşü destekleyen Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, ucuz konutlar için tarih verdi.

Ucuz Konutlar Yolda; “6 Ay İla 1 Yıl Süreye İhtiyaç Var”

Yeni düzenlemenin ardından sektöre ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Satış anlamında bu yılın ilk yarısı iyi geçti. Firma olarak yeni projeleri satışa çıkardık. Kredi kısıtlamalarına rağmen, ikinci yarının da satış anlamında iyi geçeceğini düşünüyoruz” dedi. Kredi düzenlemesiyle birlikte teşviki olacak olan ucuz konut için ihtiyaç olan süreye dikkat çeken Salih Kuzu, “Şu andaki yüzde 90’a varan kredi teşvikleriyle orta ve alt gelir gurubuna yönelik üretimin artırılması hedefleniyor. Dolayısıyla bu alana bir kayma olur. Burada daha küçük daireler öne çıkacak. Şirketler, maliyetleri düşürmek ve belli limitler içinde kalmak için projelerini gözden geçirecek. Ancak projelerin revize edilmesi ve yeni projeler için de en az 6 ay ila 1 yıl arasında bir süreye ihtiyaç var” açıklamalarında bulundu.

Maliyetlerin hala dengesiz olduğuna ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Kuzu, “Bunun için maliyetlerin dengelenmesi lazım. İkincisi arsa üretimi olmalı. Ancak şehir içinde arsa kalmadı. Maliyetin içinde arsa yüzde 50’ye çıkınca ucuz konut üretmek neredeyse imkansız. Ucuz konut için de arsa fiyatının düşmesi çok önemli. Zaten maliyetler yüksek. Arsa fiyatını biraz düşürüp, maliyetlerde de bir gerileme olursa yeni konut üretiminde tekrar bir canlanma olabilir” diye konuştu.

Ev Fiyatı Arttıkça Kredi Kullanımı Azalıyor

Kredi kullanımının üst segment profil ile ilişkili olduğu belirten Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, daha pahalı evlerde daha az kredinin kullanıldığını belirtti. Salih Kuzu’nun konuya ilişkin açıklamalarında; “Üst segmente kaydıkça kredi kullanımı azalıyor. Ağırlıkla 1 ila 2 milyonluk ev alımlarında yüzde 90’lara varan oranda kredi kullandırılıyor. Fiyat 5-6 milyon liralara çıktıkça kredi kullanımı yüzde 50-60’lara düşüyor. Ancak yine de bunun fiyatı 5 ila 10 milyon arasındaki konutlarda 3.5 ila sınırlandırması bir finansman açığı oluşturacak. Bizde bunu peşinat, şirket bünyesinde oluşturacağımız kısa vadeli krediler ve banka kredisi gibi üçlü ayakla çözmeye çalışacağız” ifadeleri yer aldı. Öz kaynak kullanımı ile yatırımlı ve barınmalık ev arasındaki ilişkiyi de değerlendiren Kuzu; “Yatırım için alınanlarda belki daha fazla mukayese edilecektir. İhtiyaç için alınanları daha etkileyecektir” dedi.

İlgili Makaleler