Beklenen Gün Geldi: Mayıs Ayı Enflasyonu ve Haziran Ayı Kira Artış Oranı Belli Oldu! Enflasyon Yüzde Kaç?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanana enflasyon rakamları, her ayın 3’ünden kamuoyu ile paylaşılıyor. 3 Haziran 2022 tarihinde mayıs ayı enflasyon ölçümlerini kamuoyu ile paylaşan TÜİK, aynı zamanda haziran ayı kira artış oranını da açıklamış bulunuyor. Bu oranlar ile birlikte artış gösteren harcama grupları da ortaya çıkarken; enflasyona göre zam alacak olan memur ve emekliler için de yeni bir oran ortaya çıkıyor.

Mayıs ayı enflasyon ölçümlerini tamamlayan TÜİK, her ay olduğu gibi bu ay da bir önceki ayın enflasyon rakamlarını kamuoyunun bilgisine sundu. TÜİK’ten yapılan açıklamaya göreyse, yıllık enflasyon oranı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,50 artış gösterdi. Bu ayın zam şampiyonu ise, yüzde 6,53 oranı ile alkollü içkiler ve tütün grubu ürünleri oldu.

Mayıs Ayı Enflasyonu Yüzde Kaç?

TÜİK tarafından bugün açıklanan mayıs ayı enflasyon rakamlarına göre; enflasyon bir önceki aya göre yüzde 2,98 artış gösterdi. Aynı şekilde bir önceki aralık ayına göre görülen artışı da ölçen TÜİK, bu oranı yüzde 35,64 olarak açıkladı. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 73,50 oranında artan enflasyon, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 39,33 bir yükselme yaşadı. Böylece aylık memur ve emeklilerin alacağı zamda yeni sınır yüzde 35,64 oranına yükseldi.

TÜFE’de (2003=100) 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %2,98, bir önceki yılın Aralık ayına göre %35,64, bir önceki yılın aynı ayına göre %73,50 ve on iki aylık ortalamalara göre %39,33 artış gerçekleşti.

Haziran Ayı Kira Artış Oranı Kaç?

Ana harcama gruplarına ilişkin de ölçümler gerçekleştiren TÜİK, en düşük ve en yüksek artış görülen harcama gruplarını açıkladı. TÜİK rakamlarına göre listede en düşük artışı gösteren haberleşme ana grubu oldu. Haberleşme ana grubu yüzde 19,81 oranında artış yaşarken, bir önceki yılın ayına göre yüzde 27,48 oranında artış yaşanan eğitim en az yükselen ikinci harcama grubu olarak ilan edildi. Yüzde 29,80 ile giyim ve ayakkabı eğitimi izlerken, yüzde 37,74 oranında artış yaşayan sağlık harcamaları da en az artış yaşanan grup arasında yer aldı. Öte yandan aylık yüzde 6,53 oranında zamlanan alkollü içkiler ve tütün grubu ürünleri, yıllık bazda bakıldığında yüzde 91,63 oranındaki artış ile en çok artan ikinci ürün oldu. Yüzde 82,08 oranındaki yıllık artış ile üçüncü olan ev eşyaları da en çok artan ana harcama grupları arasında yer alırken; yıllık bazda yaşadığı yüzde 107,62 artış ile zam şampiyonu ulaşım ana harcama grubu oldu. Kira artış oranı ise TÜFE’nin ortaya koyduğu düzeyde haziran ayında yüzde 39,33 olarak gerçekleşti.

Exit mobile version