Zorlu ekonomik şartlar sebebi ile günden güne daha çok pahalılaşan ürün ve hizmetlere direnmeye çalışan tüketiciler, bütçelerinin sıfırlandığına tanıklık etmek durumunda kaldılar. Sene başından bu yana yükselmeye devam eden enflasyon sebebi ile vatandaşların maaşları üzerinde iyileştirmeler yapan hükümet yetkilileri dahi pahalılaşan hayat şartlarına karşı bütçelerin toparlanmasını sağlayamadı.
Bir fiyattan aldıkları herhangi bir ürünü ertesi gün aynı fiyattan bulamayan vatandaşlar, sabit maaşları ile geçim sıkıntılarını çözüme kavuşturmanın bir yolu ararlarken bir de mevcut borçlarının olması tamamen bir kaosun yaşanmasına sebep oldu. Her fırsatta vatandaşları enflasyona karşı ezdirmeyeceklerine dair açıklamalarda bulunan hükümet yetkilileri, bütçeleri zorlayan bazı borç başlıklarına ilişkin yeni düzenlemeler yapma kararı aldı.
Geçtiğimiz haftalarda vatandaşa müjdelenen bazı iyileştirme çalışmaları, ekim ayının başında yeni yasama dönemine başlayan Meclis’e, torba yasa teklifi olarak sunuldu. Birçok farklı konu başlığı altında yaşanan mağduriyetlerin giderilmesini hedefleyen yeni yasa teklifi, vatandaşlar tarafından yakın takibe alındı. Dün itibari ile Meclis’ten geçen torba yasa teklifinde hangi kararlara imza atılmış olduğu merak edildi.
TORBA YASA TEKLİFİ MECLİS’İN ONAYINDAN GEÇTİ!
Geçtiğimiz haftalarda birçok farklı soruna ilişkin çeşitli çalışmaların yürütüldüğünü ve çalışma sonucunda hazırlanan tekliflerin Meclis’in yeni yasama döneminde sunulacağını belirten hükümet yetkilileri, ekim ayının başı itibari ile gaza bastı. 1 Ekim tarihinde yeni yasama dönemini başlatarak açılan Meclis, hazırlanan torba yasa teklifini değerlendirmeye aldı.
Gencinden yaşlısına her kesimi yakından ilgilendiren torba yasa teklifinin içerisinde 52 maddenin bulunduğu öğrenildi. Ekonomik olarak vatandaşları ferahlatacak olan yasa teklifinin, dün itibari ile Meclis’ten geçmiş olduğu duyuruldu.
TORBA YASA TEKLİFİNİN KABULÜ İLE NELER DEĞİŞTİ?
Meclis’ten geçen 52 maddelik torba yasa teklifi ile birlikte hangi alanlarda değişikliklerin yaşanacağı merak konusu oldu. Meclis’in onayı ile vatandaşları rahatlatacak olan bazı yeni kararlar şu şekilde açıklandı:
- Kur korumalı TL vadeli mevduat sisteminin süresi, 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldı.
- KYK borcuna uygulanmış olan faiz oranları sıfırlandı.
- Çalışanlarına doğalgaz ve elektrik desteğinde bulunan işverenler, 1000 TL’ye kadar yaptıkları ödeme kapsamında gelir vergisinden muaf tutuldu.
- 2 bin TL ve altı tutarlarda olan icra takipleri tasfiye edildi.
- 11 Mart 2020 tarihi sonrasında kesilen ancak tebliğ edilmemiş olan maske cezaları, silindi.