Gündem

Beklenen ÖTV İndirimi Geldi; Fiat Egea’lar 179 Bin TL’ye Düştü! Sadece Bu Şartları Taşıyanlar Yararlanabilecek; Satın Almak İçin Acele Edin…

Türkiye’de devletin aldığı iki ayrı vergi türü bulunuyor. Bunlardan ilki Katma Değer Vergisi (KDV) iken; ikincisi Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oluyor. Özellikle arabalardan alınan ÖTV’lerin araba fiyatlarını neredeyse iki katına çıkarması son zamanlarda vatandaşların araba almasını da neredeyse imkansız hale getiriyor. Ancak, bazı şartları sağlayan vatandaşlar ÖTV indiriminden 2022 yılında da yararlanıp, araçlarını daha uyguna satın alabiliyor.

Sigara ve alkolden alınması ile vatandaşın tanıdığı ÖTV’ler temelde çevreye zarar veren ürünlerden alınıyor. Bu nedenle bıraktığı egzoz gibi gazlar nedeniyle hava kirliliği oluşturan arabalar da Türkiye’de ÖTV’nin alındığı grup içerisinde yer alıyor. Ancak Türkiye’de ÖTV oranlarının oldukça yüksek olması arabaların satışını bir hayli etkiliyor. Gelen ÖTV indirimi ise, arabaların fiyatını neredeyse liste fiyatının yarısına indiriyor.

ÖTV Belirli Hizmetler İçin Alınıyor

KDV’den farklı olarak çevreye zararlı olan ürünlerden alınan ve bu ürünlerin çevreye verdiği zararlı asgari düzeye indirmek için uygulamada olan ÖTV; otomobiller, mücevher, tütün ürünleri, kürk, fosil atık, benzin, kömür, alkol gibi ürünlerden alınıyor. Araçların temel fiyatını iki katına çıkarması nedeniyle vatandaşın cebini yoran ÖTV, engelli olan bireylerden alınmıyor. Hem engelli bireylerin topluma karışması hem de yaşamının kolaylaşması için araba alabilmesini sağlamaya yönelik olan bu hizmet, bazı şartları taşıyan engelli bireylerin uygun fiyatlı otomobile ulaşmasını destekliyor.

ÖTV İndiriminde Bu Grupta Yer Alan Kişiler Yararlanabiliyor

ÖTV indiriminden yararlanabilmek için temelde engelli olma şartı aranıyor. Ancak devlet, ÖTV indirimini Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde yaşayan her engelli bireye sunmuyor. Bunun için belirli şartlar arayan devlet, 18 yaşını geçen ve Türkiye Cumhuriyeti olan engelli bireylerin sağlık durumlarının tam teşekküllü sağlık kuruluşu tarafından tespit edilerek raporlanması şartını arıyor. Süresi yeni engelli raporu isteyen devlet, yüzde 40 ile yüzde 89 arasında engeli bulunan bireyler için H sınıfı ehliyet, yüzde 30 ve üzeri engeli bulunan bireyler için ise bu bireye vasilik eden kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması şartının yerine getirilmesini istiyor. H sınıfa ehliyet ile araç kullanacak olan engelli bireylere alınacak aracın engel durumuna göre yeniden dizayn edilmesi de devletin aradığı şartlar arasında yer alıyor. Her araç için ÖTV indirimine gitmeyen devlet; sıfır araç statüsünde olan 1.6 altında motor silindir hacmine sahip binek otomobil sınıfına giren panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV benzeri araçlar gibi Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan veya eşya taşımak için üretilmiş olan 2.8 altında motor silindir hacmine sahip van, panelvan, kamyonet ve pick-up benzeri araçlar gibi Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87.04 tarife pozisyonunda yer alan ya da motosiklet gibi Türk Gümrük Tarife Cetveli’nin 87.11 tarife pozisyonunda yer yer alan araçlara ÖTV indirimi uyguluyor. Öte yandan ÖTV indirimli 2022 Model Fiat Egea HB 1.4 Street modeli 193 bin 300 TL’ye gelirken; Fiat Egea Sedan 1.4 Easy modeli ise 179 bin 600 TL fiyata kadar düşüyor.

İlgili Makaleler