Gündem

Biden Kongre Üyelerine Çağrıda Bulundu! 400 Milyon Değerinde F-16 Satışı İçin Onay İstedi!

ABD medyasına göre, Başkan Biden Türkiye’ye satılacak olan silahları içeren paketin onaylanması için Kongre Üyeleri’ne çağrıda bulundu. Bahsi geçen paketin piyasa değerinin 400 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor. Paketin içeriğinde ise; AIM- 120 Amraam füzeler, AIM- 9 Sidewinder füzeleri ile birlikle radar sistemleri ve başka askeri ekipmanlar bulunuyor.

Biden Desteği Ölçmeyi Hedefliyor

ABD merkezli WSJ gazetesi tarafından yapılan haber, konu ile yakından ilgili ABD’li temsilcilere dayandırılıyor. Yapılan habere göre, bu silah paketi satışının onaylanması için Kongre’ye yapılan çağırının ardında, Türkiye’ye satılması planlanan 40 tane yeni F-16 için Kongre’nin vereceği destek ölçülmeye çalışılıyor.

ABD- Türkiye İlişkilerinde Yakınlaşmalar Var

WSJ’ye göre; Türkiye’nin, Rusya ile Ukrayna arasında yapılan müzakerelere ev sahipliği yapması ve Rus savaş gemilerinin İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e geçişinin engellenmesi ile ABD ile daha da yakınlaştığı ve sağlam ilişkiler kurulması adına adımlar atıldığı ileri sürüldü. Yine WSJ’ye göre; anlaşma kapsamında Türkiye’ye gönderilmek üzere F-16 için kullanılacak füzeler, radarlar ve bazı elektronik cihazlar yer alıyor.

Paketin Toplam Değeri 400 Milyon Dolar

İsmi açıklanmayan bir yetkili tarafından yapılan bilgilendirmye göre; AIM-120 Amraam füzeleri, AIM- 9 Sidewinder füzeleri, radarlar ve diğer askeri ekipmanların satışından 400 milyon dolardan fazla gelir elde edilmesi tahmin ediliyor.

Geçtiğimi Mart ayının sonlarında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD arasında görüşmeler yapılmıştı. Bu görüşmelerin içeriği F-16’ların modernleştirilmesi ve diğer yeni alımlar ile ilgiliydi. Bu görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, görüşmelerin olumlu geçtiğini ve sürecin böyle olumlu ilerlemesi durumunda yeni F-16’lar alınacağı ayrıca mevcut F-16’ların modernleştirilmesinin hızlıca sağlanacağı bilgisini vermişti.

İlgili Makaleler