Bilim Kurulu Üyeleri Yanıtladı ! Covid-19 Salgını Ne Zaman Bitecek?

Dünyada yüz milyonlarca insanın eve kapanmasına neden olan corona virüsü salgını hakkında Bilim Kurulu üyeleri tarafından açıklama yapıldı. Bu açıklamada virüsün ne zaman biteceği hakkında değerlendirmeler yapıldı.

CNN Türk’te Meltem Özgenç ve Musa Kesler’in haberine göre Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık corona virüsü salgınının ne zaman biteceği hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İsmail Balık konu hakkındaki açıklamalarında “Hastalık Çin’de durma noktasına geldi ancak bu, alınan sıkı tedbirler sayesinde. Oysa dünyanın geri kalanında eğri yükseliyor ve henüz pik yapmadı. Yeni tanıdığımız bir virüs ve 190 ülkede görüldü. Önceki salgınlara bakarak bazı tahminlerde bulunabiliriz. İspanyol gribi hariç birçok salgın kuzey yarımkürede havalar ısınınca kendiliğinden sönmüştü. Hava sıcaklığı 25 dereceye ulaşınca – nemle de ilgisi var- virüsler genellikle zayıflamaya başlıyor” ifadelerine yer verdi.

HAVALAR ISININCA YAYILIM RİSKİ AZALIR

Ayrıca İsmail Balık söz konusu açıklamalarında “Havalar ısınınca insanlar kapalı ortamlarda birbirleri ile fazla temasta olmadıklarından yayılım riski azalır. Tabii yaz gelene kadar toplumun önemli bir kesiminin bağışıklık kazanacağı da düşünülüyor. Bu da yine kış gelmeden salgının söneceği anlamı taşıyor. İnsanlar gevşek davranmaz, evde kalırlarsa bulaş zinciri kırılır. Bu durumda salgın çok daha erkenden söner. Bu nedenle yaşlılarımızın yanında öğrencilere ve işi olmayanlara da evden çıkma yasağı düşünülmelidir. Böylece ülkemizde en az 30 milyon kişi evde kalır.” ifadelerini de kullandı.

Ege Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Bölümü Öğretim Üyesi Zafer Karagöl de konu hakkında açıklamalarda bulundu. Karagöl açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Havalar ısındığı zaman tüm solunum yolu enfeksiyonlarında azalma olur. Bunu herkes biliyor. Ama bu yeni tip koronavirüsün bundan etkilenmesi ne kadar olacaktır bilmiyoruz. Ancak çok karamsar değilim. Antikor oluşturan kişilerin yüzdesinin artmasıyla geçeceğini düşünüyorum.”

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Halil Kurt ise yaptığı açıklamalarında “Nisan ortası gibi hastalık pik yapar, haziran gibi de azalmaya başlar. Tabii bu tahminlerimizi Çin ve İtalya’ya bakarak söylüyoruz” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Levent Akın ise “Sadece tahmini konuşabiliriz. Çin’deki duruma bakarak 2.5 ay süreceğini düşünüyoruz. Bizde de yaz gelmeden hastalığın zayıflamasını umut ediyoruz.” dedi.

TAMAMEN HALKA BAĞLI

Bilim Kurulu üyeleri, salgının bitiş tarihinde, alınan tedbirlerin belirleyici olacağını söyledi. Bu konu hakkında Tevfik Özlü açıklamalarında “Bu virüsün ne zaman kontrol altına alınacağı veya zararının en aza indirilmesi tamamen halkın bu konudaki tavsiye ve tedbirlere ne kadar uyduğuna bağlı. Sürecin ne kadar devam edeceğini kesin olarak öngörmek mümkün değil. O yüzden net bir tarih veremeyiz. Ancak birkaç hafta evden çıkmamak gerekli. Ondan sonra daha sağlıklı bir öngörüde bulunabiliriz” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Serhat Ünal açıklamalarında “Tedbirlere uyulduğu takdirde mayıs sonu, haziran başı gibi bir rahatlama olacaktır. Ama uyarı ve talimatlara uyulmazsa salgının nasıl seyredeceğini öngörmek asla mümkün değil.” ifadelerine yer verdi.

4-6 HAFTALIK BİR SÜREÇ

Açıklamaları ile çoğu zaman gündeme gelen Alpay Azap açıklamalarında “Halkımız alınan önlemlere, yapılan önlemlere uyarsa 4-6 haftalık bir süreç içinde tırmanış önce yatay bir seyir alır, sonra da düşmeye başlar. Bu yüzden tedbirlere uymak çok önemli. Yapılması gereken her şey yapılıyor, halkımızın her kesiminin üzerine düşen bu önlemleri alması ve uygulaması süreci daha yönetilebilir hale getirecektir.” dedi.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

Exit mobile version