Ekonomi

Bir Faiz Artırımı Da Avrupa Merkez Bankası’ndan Geldi! Önce FED, Şimdi De AMB; Faizlerde Son Durum Ne?

Bir süredir faiz artırımı ile ilgili aldığı kararlar ile gündemlerden düşmeyen Amerikan Merkez Bankası FED, mayıs ayı faiz politikasında da artışa gitti ve bu kez 50 baz puanlık bir artış gerçekleştirdi. Bu artışın ardından yeni bir faiz artırımı mesajı veren Avrupa Merkez Bankası AMB, faiz artırımı içi tarih verdi.

Tüm dünyayı saran küresel enflasyon ile mücadele etmek adına merkez bankalarından arka arkaya faiz artırımı kararı gelmeye başladı. Yılın ilk faiz artırımı kararını mart ayında veren Amerikan Merkez Bankası FED’in ardından Avrupa Merkez Bankası AMB de faiz artırımı gerçekleştireceğinin sinyallerini vermeye başladı.

Avrupa Merkez Bankası’ndan Faiz Artırımı Kozu

Amerikan Merkez Bankası FED’in faiz artırımı kararının ardından Slovenya Merkez Bankası’nın düzenlediği bir etkinlikte konuşan Avrupa Merkez Bankası AMB Başkanı Christine Lagarde; “İlk faiz artışı AMB’nin sözlü yönlendirmesinde de belirttiği gibi varlık alım programının bitişinden ‘bir süre sonra’ gerçekleşecek. Her ne kadar bu ‘süre’ net olarak belirlenmese de bu birkaç hafta anlamına gelebilir” ifadeleri ile faiz artışına yılın ilk sinyalini yaktı. Ardından enflasyona değinen Lagarde; “Hızlı ekonomik toparlanma sonrası yüksek enflasyon dönemi geri geldi. Enflasyon bir süre daha yüksek kalacak gibi görünüyor. Rusya-Ukrayna savaşı enfasyondaki riskleri artırdı ve büyüme görünümünü kötüleştirdi” dedi.

Avrupa Merkez Bankası’nda İlk Faiz Artırımı Temmuz Ayında Gözüküyor

Tüm dünyada olduğu gibi Euro Bölgesi enflasyonunun da beklenilen üzerinde seyretmesi Avrupa Merkez Bankası’nda hareketliliğinin başlamasına neden oldu. Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefinin neredeyse 4 misli üzerinde seyreden enflasyonun yanı sıra diğer para birimleri karşısında değer kaybetmeye başlayan Euro para birimi, para piyasalarında Temmuz ve Eylül ayı toplantılarında olmak üzere 25’er baz puanlık faiz artışı yapılabileceğini akıllara getirdi. Avrupa Merkez Bankası AMB Başkanı Christine Lagarde’nin faiz artırımı sinyallerinin ardından AMB Yönetim Kurulu üyelerinden de açıklamalar arka arkaya geldi. AMB Yönetim Kurulu Üyesi Frank Elderson, Ukrayna’daki savaşın resesyon riskini gündeme getirmesine rağmen Temmuz ayından itibaren faiz artırımın masada olabileceğini belirtirken; AMB Üyesi Francois Villero ise yaz aylarından itibaren faizde kademeli bir artışa gidebileceğini duyurdu.

İlgili Makaleler