Gündem

Bir İlimizde Covid-19’dan Sonra Bir Hastalık Daha Görüldü! 17 Mahalle Karantinaya Alındı

Denizli'nin Honaz ilçesinde, Covid-19'dan sonra korkutan başka bir gelişme daha yaşandı. İlçede, bir inekte şap hastalığının saptanmasından dolayı 17 mahallede karantina uygulamasına geçildiği öğrenildi.

Denizli Honaz ilçesinde bulunan Kızılyer Mahallesi’nde, belirtiler göstermesi üzerine bir inekten İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince örnek alındı ve incelenmesi için laboratuvara iletildi. İncelemeler sonucunda inekte şap hastalığı olduğu ortaya çıktı ve bunun üstüne de Kızılyer’in de içinde bulunduğu 17 mahallede karantina uygulamasına geçildi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Yılmaz Erkaya, sahipsiz ve şüphelenilen hayvanlara aşı yapıldığını aktardı. İlçe için bütün önlemlerin yerine getirildiğini kaydeden Erkaya, “Bir inekte çıkan şap hastalığı nedeniyle 17 mahallede hayvan alım ve satımını durdurma kararı alındı. Buralarda daha önceden aşı yapılmıştı. Yeni bir hastalık görülmemesi durumunda yaklaşık 1 ay sonra alım satımların yeniden başlayacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

HAYVANLARDA GÖRÜLEN ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

Şap hastalığı, domuz, koyun, keçi ve bazen de kemirgen hayvanlarda rastlanan mikrobik hastalıktır ve hastalığı taşıyan hayvanların yalnızca birkaç günde ateşi hızla yükselerek ayaklarında kabarcıklar meydana geliyor.

Yapılan araştırmalara göre, hayvanların ayaklarında meydana gelen kabarcıkların içinde bulunan sıvı, hastalığın hızlıca yayılmasına yol açıyor. Kabarcıklardaki sıvı, otlara ve yeme bulaşarak hayvanların hastalanmasına sebep oluyor. Şap hastalığının mikrobu ise toprağa bulaştıktan sonra uzun süre orada kalıyor.

HASTALIK İNSANLARA BULAŞIYOR MU?

Şap hastalığının her ne kadar insanlara mikropla bulaşması mümkün değilken hastalığın süt ve et ürünleriyle insanlara bulaşması mümkün deniyor. Eğer süt hiç kaynatılmadan içilirse, böyle bir durumun yaşanması oldukça beklendik oluyor.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler