Ekonomi

Bir Zam Haberi De Sütten! Süt ve Süt Ürünlerine Zam Geldi! 15 Mayıs 2022 Tarihinden İtibaren En Ucuz Peynirin Kilosu…

Son günlerde başlayan Rusya ve Ukrayna Savaşı’nın yanı sıra pek çok küresel hareketliliğin de etkisiyle tüm dünyayı sarmış olan enflasyondan Türkiye’de nasibini aldı. Pek çok gıda ürününün arka arkaya zam almaya başladığı şu günlerde bir kötü haberde sütten geldi.

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatını 15 Mayıs 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere zamlandırdığını açıkladı. Bu zamla birlikte litresi 7,50 TL’ye kadar yükselen çiğ sütün nihai süt ürünlerine ise ortalama yüzde 30 bir fiyat farkı yansıtacağı sektörün önde gelen isimleri tarafından öngörüldü.

Sütün Litresi 7,50 TL’ye Yükseltildi

Beklenmedik maliyetlere karşın çiğ sütün fiyatında artışa gidildiğini açıklayan Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, devletin verdiği desteğin yapılacak olan zam ile birlikte 1,28 TL’ye ulaşacağını açıkladı. Ardından zammın amacını belirten Çallı; “Böylece belirlenen yeni fiyatın özellikle zarar eden üreticinin hayvanını kesime yönlendirmesinin önüne geçilebileceğini düşünüyoruz. Üreticiler için sürdürülebilir bir fiyat oldu. Çiğ fiyatındaki artış, süt ürünleri fiyatlarını yüzde 20-27 arasında yükseltecektir. Dolayısıyla süt ürünlerinde fiyat artışları sürecek” dedi. Konuyla ilgili açıklamalarında artan maliyetlere de dikkat çeken Çallı; “Kimsenin beklemediği Rusya – Ukrayna savaşı yem maliyetlerimiz hiç ummadığımız bir şeklinde yükseltti. Bu artışları üretici ve sanayici olarak tahmin etmiyorduk. Hesapta olmayan maliyet artışı oldu” diye açıklamalarda bulundu.

Süt Ürünlerine Yüzde 30 Zam Yansıması Bekleniyor

Ulusal Süt Konseyi tarafından gerçekleştirilen süt zammı ile ilgili açıklamalarda bulunan bir diğer isim olan Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, nihai ürünlere yüzde 30’luk zam yansıtacak çiğ süt zammını değerlendirdi. Erol’un açıklamalarında; “Yeni fiyat 15 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak. Bu gelişme de doğal olarak önümüzdeki günlerde süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının yükselmesine neden olacak. Ana hammaddesi süt olan tüm ürünlerde de aynı oranda fiyatlar yükselecektir. Artan maliyetler ile yükselen fiyatlar, tüketicilerin alım gücünü zorlayacaktır. Kaliteli, güvenilir gıdaya erişim ekonomik sıkıntılar nedeniyle zorlaşabilir. Bu da kaliteden ödün vermeyen üreticiler için satış kaybına neden olabilir” ifadeleri yer aldı.

Ani olarak gerçekleşen süt zammının ardından bir açıklama da Gürova Süt Ürünleri sahibi Nevzat Aydın’dan geldi. 7 Aralıkta 3,20 TL’ye satılan sütün şu an devlet desteğiyle birlikte 7,70 TL’ye yükseltildiğini belirten Aydın; “Ezine peynir gibi diğer ürünlerinde yapılan bağlantılar ve elde bulunan stoklardan dolayı fiyatlara hemen yansımayacak. Çiğ sütteki fiyat artışının tüm ürünlerde yüzde 30 zam olarak yansıması bekleniyor. Nihai tüketicinin belli bir alım gücü var ve 1 kilo peyniri 120 liradan satın alması çok zor. Üretici olarak ürünü nasıl satacağız diye bizim de moralimiz bozuk” diye konuştu.

İlgili Makaleler