Gündem

Bitcoin Sıfır Dolar Olabilir Mi? Kripto Para Piyasalarında Endişe Hâkim! Kripto Para Biriminde Yüzde 99,99 Değer Kaybı Yaşandı!

Bir süredir kan ağlayan kripto para piyasalarında, Bitcoin ve Ethereum başta olmak üzere birçok para biriminde sert düşüşler meydana geldi. Terra ve Luna coinlerinde gerçekleşen kriz sonrasında büyük çöküş meydana geldi. Luna coin yüzde 99,99 değer kaybetti. Stabil coin olarak geçen Terra ise, 1 dolara endekslenemedi ve değer kaybı yaşandı. Akıllara 2000‘li yılların ‘dot-com Balonu’nu getirdi ve piyasaları korku sardı.Pandemi döneminin başında beri dünyada oldukça popülerleşen kripto para piyasası, bu dönemde likidite açısından çok zengindi. Yüksek getiriler ve fiyat artışları sonrasında kripto para piyasalarında balon oluşma ihtimali, yatırımcıların endişelenmesine sebep oldu.

280 Milyar Dolar Buhar Oldu

Özellikle son bir hafta içerisinde kripto para piyasalarında tarihe geçecek gelişmeler yaşandı. Ülkemizde her 12 kişiden birinin kripto para piyasalarında işlem yaptığı düşünülürken, bu hafta piyasalarda şiddetli düşüşler yaşandı ve sonucunda 280 milyar dolar buhar oldu.

Son bir gün içerisinde Bitcoin yüzde 10 seviyesinde, Ethereum ise yüzde 20 seviyesinde değer kaybetti. Bunların yanı sıra Luna, tarihe geçen bir düşüş yaşadı ve yüzde 98 değer kaybetti.

Yaşanan bu yüksek miktarlardaki değer kayıplarının yanı sıra, Coinbase isimli kripto para borsasının yetkilileri tarafından şirketin batması durumunda para ödemesi yapılamayacağı açıklamaları piyasalardaki endişeleri artırdı. Kripto para piyasalarının sonunun, Dot – Com Balonu gibi olmasından endişe ediliyor.

Dot – Com Balonu

Milenyuma girdiğimiz döneme denk gelen, 2000 yılının ilk çeyreğinde, Nasdaq endeksinde meydana gelen büyük değer kaybı sonrası oluşan balon sönmüştü. Teknoloji sektöründe yaşanan bu büyük çaplı ekonomik kriz, Dot – Com Balonu ismiyle anılıyor.

Teknoloji şirketlerine yatırım yapan tasarruf sahiplerinin, yatırımlarının karşılığını alamaması sonuncunda, yatırımların neredeyse tamamında çok hızlı satışlar meydana geldi ve bunun sonuncunda borsada işlem gören pay senetleri büyük kayıp yaşadı.

İlgili Makaleler