EğitimGündem

Boğaziçi Üniversitesi’nde Flaş Gelişme! Melih Bulu Görevden Alındı!

Bu sabah saatlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde flaş bir gelişme yaşandı. Geçtiğimiz Şubat ayında Boğaziçi Üniversitesine atanan Rektör Melih Bulu, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından görevden alındı. Karar resmi gazetenin mükerrer ilanlarında yayınlandı. Peki Melih Bulu’ nun yerine kim gelecek? Yeni Rektör kim olacak?

 

Yeni Rektör Kim Olacak?

Melih Bulu, geçtiğimiz Şubat ayında Boğaziçi Üniversitesi yeni rektörü olarak atanması üzerine bu atamanın bir dizi olaya ve ülkede ayaklanmalara sebep olmasının ardından 195 gün geçti. Bugün resmi gazetenin mükerrer sayısında yayınlanan karara göre Melih Bulu Rektörlük görevinden alındı. Melih Bulu’ nun atanması ile halk rektörün seçimle atanması gerektiğini savunmuştu. Melih Bulu’ nun ardından yeni bir rektör atandı. Yükseköğretim Kurumu eski rektörün yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’yi rektör olarak görevlendirdi.

Mehmet Naci İnci Kimdir?

Lisans derecesini 1987 yılında İstanbul Marmara Üniversitesi’nden; doktora derecesini 1993 yılında İngiltere Heriot-Watt Üniversitesi’nden almıştır. 1993-1994 yılları arasında ABD’de Stanford Üniversitesi, Elektrik Mühendisliği Bölümü’nde fiber optik iletişim sistemleri üzerine doktora yapmış ve sonrasında araştırma görevlisi olarak çalıştı.2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi Fizik Profesörü olarak katıldı. 2013-2020 yılları arasında yaklaşık 5 yıl Fizik Bölüm Başkanlığı yaptı. Prof. İnci, akademik kariyeri boyunca aşağıdaki kurumlarda görev almıştır:

– 4. Fizik Enstitüsü, Stuttgart Üniversitesi, Almanya (2002)

– Elektronik Mühendisliği Bölümü, Gunma Üniversitesi, Japonya (1998-1999)

– Uygulamalı Optik Bölümü, Norveç Teknik Üniversitesi (1998)

– Fizik Bölümü, Heriot-Watt Üniversitesi, Edinburgh (1997)

Boğaziçi Üniversitesi olayı nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Ocak’ta yayımladığı kararnameyle Prof. Dr. Bulu’ yu Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atadı. Üniversitenin hem öğrencileri hem de öğretim üyeleri bu karara tepki gösterdi.

Atama kararının hemen ardından öğrencilerin oluşturduğu Boğaziçi Dayanışması, boykot ve eylem çağrısı yaptı. Bu çağrıyla birlikte günlük olarak farklı protesto gösterileri düzenlenmeye başlandı. Öğretim üyeleri de her gün rektörlük binası önünde cüppeleriyle toplanıyor.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, Bulu’ nun istifa etmesini ve rektörün seçimle belirlenmesini talep ediyor. Son dönemde düzenlenen operasyonlarla bazı öğrencilerin tutuklanmasının ardından bu taleplere tutukluların serbest bırakılması da eklendi.

İlgili Makaleler