Acil nakit ihtiyaçlarına karşı birebir olan banka kredileri, bazı vatandaşları istemese de zor durumda bırakabiliyor. Şöyle ki, finansal bir karne olarak da düşünülebilecek olan kredi notu temelde kişilerin düzenli ödeme sistemlerini hesaplamak için kullanılıyor. Düzenli ödeme gerçekleştiremeyen vatandaşların kredi notları düşerken; kredi notu düşen vatandaşlar, bazı bankalardan kredi alamıyor.
Borçlarını kapatmakta zorlanan vatandaşların kredi notu düşük olması halinde banka kredilerinden yararlanarak borçlarını kapatması pek mümkün olmuyor. Kredi geri ödemelerini riske atmak istemeyen bankalar, kredi notu yüksek olan vatandaşlara kredi vermeyi tercih ediyor. Ancak bu listede yer alan bankalar, ezberleri bozuyor ve nakde ihtiyacı olan vatandaşların yardımına koşmak için düğmeye basmış bulunuyor.
Bu Bankalar Kredi Notuna Bakmadan Kredi Veriyor
Bireylerin bankacılık sistemi içindeki durumlarını ifade eden bir kriter olarak tanımlanan kredi notu, sadece kredi ödemelerinin düzenli olup olmamasından etkilenmiyor. Vatandaşın üzerine olan faturalardan, kiraların düzenli ödemesine kadar tüm ödeme performanslarından etkilenen kredi notları, vatandaşların bankalar karşısındaki durumunda da belirleyici oluyor. Günümüzde çoğu banka kredi notu düşük olan vatandaşlara kredi sağlamıyor. Ancak, bu konuda ezber bozan bankalar olan Garanti BBVA, Akbank ve ING Bank kredi notu düşük olan vatandaşlara da çeşitli şartları sağlaması halinde nakit desteği sunuyor.
Borçlunun Derdine Garanti BBVA, Akbank ve ING Bank Yetişiyor
Bankaların kredi verirken iki ayrı sistemi oluyor. Bunlardan ilki ödeme performansını belirleyen kredi notu iken; ikincisi ödemeyi garantileyen gelir belgesi, ipotek veya kefil gibi şartların yerine getirilmesi oluyor. Bu şartlardan herhangi birini sağlayan vatandaşların kredi notuna bakmaksızın kredi sağlayan Garanti BBVA, yüzde 2,45 faiz oranı ve 36 aya varan vade seçenekleriyle vatandaşlara nakit desteği sunuyor. Garanti BBVA’dan çekilecek olan 10.000 TL’lik bir ihtiyaç kredisinin aylık taksit tutarı ise 453,95 TL oluyor. Vatandaşın kredi notuna bakmayan bir diğer banka olan Akbank da yüzde 2,17 oranından başlayan faiz ve tutara göre değişmekle birlikte 36 aya varan vade seçenekleri nakit ihtiyaçlarına çözüm üretmeyi sürdürüyor. Akbank’tan çekilecek olan 10.000 TL’lik ihtiyaç kredisinin minimum aylık taksit tutarı ise 431,38 TL olarak hesaplanıyor. Öte yandan kredi notunu değerlendirmeye almayan ING Bank, yüzde 2,09’dan başlayan faiz oranlarını başvuru yapan kişinin kredi notuna ters orantılı olarak artırarak kredi sağlıyor. Ortalama bir faiz ve 36 ay vade ile ING Bank’tan çekilecek olan 10.000 TL kredinin aylık geri ödeme tutarları ise sadece 425,00 TL oluyor.