Gündem

Bu İllerde Maskesiz Dışarı Çıkmak Yasak ! Maske Takmayanlara Kesilecek Ceza Belli Oldu

3 Büyükşehir Ankara, İstanbul ve Bursa için de maskesiz sokağa çıkma yasağı geldi. Bunun ardından 'maske takmamanın cezası ne kadar?' sorusunun yanıtı araştırılıyor? Maske takmayan vatandaşlara idari para cezası kesilecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın dün akşam yaptığı açıklamanın ardından İstanbul, Ankara ve Bursa’da da maske takmak, maskesiz sokağa çıkmak yasak oldu. Bu yasağa uymayanlar hakkında idari para cezası uygulanacak.

Maskesiz sokağa çıkma yasağına ilişkin İstanbul Valiliğinden bir açıklama yapıldı. Valilik tarafından yapılan açıklamaya göre tedbirlere uymayanlar hakkında Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’inci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi, aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

195. MADDENİN DETAYLARI

Açıklamada belirtilen Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi ise şu şekildedir:

“Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.” ifadeleri yer alırken; Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’inci maddesinde, “Bu Kanunda yazılı olan yasaklara aykırı hareket edenler veya zorunluluklara uymayanlara, fiilleri ayrıca suç oluşturmadığı takdirde, ikiyüzelli Türk Lirasından bin Türk Lirasına kadar idari para cezası verilir”

YASAK OLAN İLLERİMİZ

Maskesiz sokağa çıkma yasağı olan illerimiz “Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Nevşehir, Rize, Osmaniye, Sakarya, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli, Uşak, Yalova, Zonguldak, Bitlis” şeklinde belirtildi.

3 BİN 150 LİRA CEZA

Maske takma zorunlu olduğu illerde maskesiz olarak dışarı çıkmanın cezası 3 bin 150 liradır. Konu hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi gereğince idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılacağı hususu kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

İlgili Makaleler