Kamu HaberleriSağlık

Bu sağlık problemlerine sahip kişilere SGK özel haklar tanıyor! 10 yıl çalışmış olmak yeterli, 2500 TL ile emeklilik hakkı tanımlanabilecek!

Türkiye’de milyonlarca vatandaş emekliliğin ve mümkünse erken emekliliğin hayalini kuruyor. Uzun yıllar insanı yıpratabilen çalışma hayatından sonra rahat bir emeklilik dönemi geçirmek isteyen vatandaşlar için birçok emeklilik yöntemi bulunuyor. Bu emeklilik türlerinden biri olan ancak neredeyse kimsenin tercih etmek istemeyeceği bir tür olarak malulen emeklilik hakkı da bulunuyor. Çalışma hayatında, iş kazası ya da hastalıklar gibi nedenlerle çalışamaz duruma gelmiş olan kişiler için mevzuatta malulen emeklilik hakkı tanınıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından düzenlenen malulen emeklilik şartı için ne aranıyor? İşte detaylar…

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emeklilik, kişinin çalışma hayatına başlamadan önce var olmayan sağlık sorunlarının, çalışma hayatı sırasında, sonradan ortaya çıkması ile gerçekleşebiliyor. Ancak bu noktada malulen emeklilik hakkı için bazı uygunluk şartları aranıyor. İş kazası, hastalıklar, sağlık sorunları, meslek hastalığı gibi problemlerden kaynaklı işgücü kayıplarının yaşanması durumunda, kişilerin çalışmaya devam etme ya da başka iş bulma ihtimalleri azaldığı için, ortaya çıkan bu mağduriyetin giderilmesi hedefleniyor. Bu noktada telafi amacıyla bazı düzenlemeler yapılıyor. Mevzuatta bu düzenlemeler ile malulen emeklilik hakkı tanınıyor.

Malulen Emeklilikte Aranan Şartlar

Malulen emeklilikte aranan ilk şart, kişinin yaşadığı sağlık probleminin, iş hayatına başladıktan sonra ortaya çıkmasıdır. Çalışır haldeyken sağlık sorunlarıyla iş yapamaz hale gelen kişilerin sadece iş kazası ya da meslek hastalığı problemlerine sahip olması da gerekmez. Kanser, epilepsi, serebral palsi, pakinson, AIDS, tüberküloz, beyin tümörü, bipolar, zeka geriliği ve şizofreni gibi tanımlar da malulen emeklilik hakkı doğurabilir.

Bu sağlık problemlerinden birini yaşayanların malulen emeklilik için bulundukları bölgedeki SGK müdürlüğüne başvuruda bulunması gerekir ve başvurularda “1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları priminin ödenmiş olması” şartı aranır. Prim günü eksik olanlar, hizmet borçlanması ile eksik günlerini tamamlayarak malulen emekli olabilir.

İlgili Makaleler