Gündem

Bu Üç Ay Çok Önemli! TEPE Anketi Açıklandı; Zam Bir Kez Daha Kapıda! Ayçiçek, Un, Şeker, Akaryakıt Hepsi…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından gerçekleştirilen “Piyasa Katılımcıları Anketi” geçtiğimiz günlerde Nisan ayı için de gerçekleştirilmişti. Reel ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 51 katılımcının gerçekleştirdiği bu ankette Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE)’nin artış göstereceği tahminleri oldukça dikkat çekiciydi. Bu tahminlerin ardından Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), 2022 Mart ayı Perakende Güven Endeksi (TEPE) anketlerini yayınladı.

Her ay Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından gerçekleştirilen Perakende Güven Endeksi (TEPE) anketi Mart ayı için de gerçekleştirildi. 2022 yılının Mart ayına ait olan anketi kamuoyu ile paylaşan TEPAV, TEPE anketi rakamları ile vatandaşlara adeta zam sinyalleri verdi. Vatandaşları son derece ürkütecek olan o rakamlar ise, tek tek kamuoyunun bilgisini sunuldu.

TEPAV, Uyardı; Önümüzdeki Üç Ayda Artışlar Yaşanacak

Son zamanlarda gerçekleşen zamlar, vatandaşın artık zam haberlerine şaşırmamasına neden olurken; bir zam haberi de Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’ndan geldi. 2022 Mart ayı Perakende Güven Endeksini (TEPE) açıklayan TEPAV, önümüzdeki üç ayda yeni zamların gerçekleşeceğinin öngörüldüğünü duyurdu. Endekse katılan perakendecilerin yüzde 73,8’i önümüzdeki 3 ayda büyük bir zam beklentisi içerisinde olduğunu belirtirken; mart ayında perakendede satış fiyatı beklentisini artırdığını da belirtti. Bu rakam ise, zamların habercisi olarak yorumlandı. Üstelik TEPE anketi, bu rakamlar ile de sınırlı kalmadı.

TEPAV, Son Üç Ayda Kötüleşme Kaydetti

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’ndan gerçekleştirilen 2022 Mart ayı Perakende Güven Endeksi (TEPE), ekonomik kötüleşmeleri de ele aldı. TEPAV’ın açıkladığı Mart 2022 TEPE anketine katılan perakendecilerin yüzde 63,4’ü geçen 3 ayda işlerinin kötüleştiğini ifade ederken; bu rakam şubattan bu yana yüzde 20,6 oranında arttı. TEPE anketine dahil olan perakendecilerin yüzde 15,5’i önümüzdeki 3 ayda işlerinde iyileşme beklediğini kaydederken; yüzde 15,4’ü işlerinde kötüleşme; yüzde 69,2’si ise, işlerinde hiçbir iyileşme ya da kötüleşme beklemediğini açıkladı. Bu rakamlar bir yıl önceki aynı aya göre -61,8 puan değerini alarak Şubat 2022’ye göre 1 puan artış gösterirken; Mart 2021’e göre 15,8 puan azalış gösterdi.

İlgili Makaleler