Gündem

Bu yıl onlara iyi gelmedi: Servetleri saatler için eridi! Teknoloji milyarderlerinin 2022 kayıp analizi!

2022 yılı sona ererken yıl içerisinde yaşanan tüm kriz süreçleri özellikle milyonerlerin ceplerini etkiledi. Teknoloji alanında projeleri ve yatırımları ile ön plana çıkan milyarderlerin 2022 yılı sonu verileri yıl içerisinde yüzlerce milyar dolar kaybettiklerini ortaya çıkardı.

Dünya milyarderler listesindeki isimler bu yıl sürekli yer değiştirdi. Seçkin isimlerin sıralamaları bir anda zirveden diplere doğru düşmeye başladı. Popüler isimler arasında yerini alan servetleri hızla küçülen ya da hisseleri oldukça düşük bir rakama ulaşan Elon Musk , Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Bill Gates, Steve Ballmer gibi isimler hayal kırıklığına uğradı.

MİLYAR DOLARLIK KAYIPLARIN SEBEBİ NEYDİ?

Dünyayı ekonomik olarak sarsan bir yılı arkada bırakırken teknoloji şirketleri en büyük zararı aldı. Pek çok şirketin büyüme hızında yavaşlama görülürken hisse senetlerinin bir anda çakıldığı dönemlerde kayıp oranları da bir bir basına yansıdı. Sert gerilemeler yaşayan hisseler milyarderlerin varlıklarını sadece saatler içerisinde eritme potansiyeli sergiledi.

Pandemi sürecinin yıkıcı etkisi 2022 yılında küçülmeye başlayan şirketlerin sektörel anlamda zararını beraberinde getirdi. Hisseler gittikçe daraldı. Son 10 yıllık veriler ise hızlı bir büyümeye geçen firmaların düşüş sürecini yakından izleyebilmeyi kolaylaştırdı. Bu duruma en çok sebep olan şey ise ekonomik yavaşlama süreci ile işten çıkarmaların artması, kalifiye elemanların azalması gibi sebepler sayılabilir.

MİLYARDERLER 2022 KAYIPLARI BELLİ OLDU!

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg 2022 yılını 45 milyar dolarlık serveti ile kapatıyor. Her ne kadar kayıplarla geçen bir yıl olsa da pandeminin başlangıcında servetinde başlayan erimeden daha kötü bir durumda değildi. Enflasyonist baskılar faizlerde dalgalanma süreci, ekonomik şartlarda sıkılaşma politikası ve jeopolitik olarak ülkelerin kriz süreçleri de 2022’deki daralmanın sebepleri arasındaydı. Elon Musk’ın durumu farklı değildi.

Elon Musk’ın bu yıl sürekli konuşulanları arasında yer aldı. Twitter’ı satın alması bu süreci körükledi. Uzun süredir koruduğu servetini bu yıl 140 milyar dolarlık kayıp ile eritti. Onun bu büyük kaybı diğer milyarderlerden daha çok etkisini hissettirdi. Öyle ki %70’e yakın değer kaybettiği açıklandı. Amazon’un kurucusu Jeff Bezos 2022 yılını 86 milyar dolarlık kayıp ile kapattı. En kötü yılıydı. Şirket hisselerinde de %50 değer kaybetti. Yıl için işçi çıkarma kararı alan patronlar arasındaydı. Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg bu yıl 81 milyar dolara elveda dedi. Geçtiğimiz yıl milyarderler listesinde 6.sırada yer alan Zuckerberg şu anda 25.sıraya kadar geriledi.

İlgili Makaleler