Türkiye’nin ekonomisini yakından etkileyen olaylardan biri de döviz kurundaki hareketlilik oluyor. Özellikle teknolojik ürünler kategorisinde dünyadaki diğer ülkeler gibi ithal etme yolunu tutan Türkiye, bu döviz kurundan doğrudan etkileniyor. Bir süredir 14 bandında seyreden doların yeniden 15 TL sınırını aşıp, 16 TL’ye yaklaşması ile birlikte ise, ithal olan elektronik ürünlerinin fiyatını da bir hayli etkilemiş bulunuyor.
Artan fiyatlar nedeniyle her geçen gün cep telefonu almakta zorlanan vatandaşların ise imdadına Ticaret Bakanlığı yetişiyor. Son zamanlarda popüler satış yöntemlerinden biri olan e-İhale ile satış yöntemleri, artık cep telefonları için de kullanılıyor. Ticaret Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Gümrük İdareleri, bu kapsamda elindeki cep telefonlarını tasfiye etmek için sık sık e-İhale yöntemini kullanıyor. Öte yandan e-İhaleler ile cep telefonu satın almak çok daha ekonomik oluyor.
Gümrükten e-İhale İle Cep Telefonu Nasıl Alınır?
Temelde işi cep telefonu ya da elektronik eşya satmak olmayan Gümrük İdareleri, çeşitli yollar ile bünyesine geçmiş olan eşyaları, yasalar gereğince tasfiye etmekle yükümlü olduğu için ekstra bir kar amacı gütmeden bu ürünlerin satışını gerçekleştiriyor. Bu ürünleri perakende satış, yeniden ihraç amaçlı satış ve e-İhale ile satış olmak üzere üç ayrı yolla gerçekleştiren Gümrük İdareleri, özellikle pandeminin başlangıcından bu yana sık sık e-İhaleler düzenliyor. Söz konusu e-ihale portalına kayıt olan ve 18 yaşını geçmiş olan her vatandaşın katılabileceği bu ihale sisteminde ihaleye dahil olmak için ihaleye konu alan ürünün teminat bedelini Ziraat Bankası veya Halkbank aracılığıyla yatırması da yeterli oluyor.
Gümrükten Telefon Almak Karlı Mı?
Gümrük idarelerinin tasfiye amacıyla açmış olduğu e-İhalelere katılarak telefon almanın hem avantajları hem de dezavantajları bulunuyor. Bu yöntem her ne kadar en güvenli internet alışverişleri yöntemlerinden biri olsa sonuçta sistemin ihale yöntemi ile gerçekleştirmesi, telefonun fiyatının ihaleye katılan kişilerin gerçekleştirdiği artışa göre belirlenmesine neden oluyor. Dolayısıyla e-İhale sisteminde satışa sunulan cep telefonlarını söz konusu ihaleye en yüksek bedeli ödeyen ya da fiyatı biçen kişilerce yapılabiliyor. Ancak, her ne kadar artırmalı sistem ile gerçekleşse de ihalenin başlangıç bedelini Ticaret Bakanlığı’na bağlı olan Gümrük İdareleri tarafından belirlenmesi bu ihalelerin piyasanın çok daha altında cep telefonu satışı gerçekleştirmesini sağlıyor.