Ekonomi

Çalışanları İlgilendiriyor ! 400 Lira Ek Ödeme Müjdesi Geldi

Corona virüsü salgını kapsamında faaliyetlerini durduran veya faaliyetlerinin çoğunluğunu durduran firmalardaki işçiler için kısa çalışma ödeneği ödeniyor. Bununla birlikte ücretsiz izne ayrılan çalışanlar için de nakdi destek ödemesi yapılıyor. Bu ödemeler için güzel bir haber geldi ve 400 lira daha ek ödeme yapılacağı ifade edildi.

Corona virüsü salgını nedeniyle devlet tarafından kısa çalışma ödeneği devreye alındı. Bu bağlamda afet savaş, olağanüstü durumlarda devreye alınan kısa çalışma ödeneği için ödemeler, başvurular ve diğer süreçler devam ediyor. İşyerleri, kısa çalışma şartlarını taşıyan işçileri için devlete başvuru yapıyor. Bu başvuru kapsamında işçilerin maaşları devlet tarafından ödeniyor.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ŞARTLARI

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için bazı şartların taşınması gerekiyor. Devlet tarafından belirtilen bu şartlar ise şöyle:

  • İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
  • Kısa çalışmaya tabi tutulan işçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte çalışma sürelerini ve prim ödeme şartlarını sağlamış olması (Covid-19 etkisiyle yapılan kısa çalışma başvurularında, son 60 gün hizmet akdine tabi olmak kaydıyla son 3 yıl içinde 450 gün prim ödemiş olması),
  • İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması,

YÜZDE 75’LİK KISMI ÖDENİYOR

Kısa Çalışma Ödeneği, brüt maaş üzerinden hesaplanıyor ve brüt maaşın yüzde 60’ı işçilere ödeniyor. Buna göre hesaplama yapıldığında net maaşın yüzde 75 ‘lik kısmına denk geliyor.

Kısa çalışma ödeneği devlet tarafından veriliyor. Bu bağlamda Nisan ayında kısa çalışmaya gidilen bir işyerinde son 12 aydır asgari ücretle çalışan bir işçiye , kesintiler sonrası 1.580,6 TL kısa çalışma ödeneği ödeniyor.

400 LİRA EK ÖDEME YAPILACAK

Maaşlarının tamamını alamayan ve ekonomik olarak yine de olumsuz etkilenen çalışanlar için Türk İş’e bağlı Koop-İş Sendikası H&M ve IKEA başta olmak üzere örgütlü olunan iş yerlerinde flaş bir karar alındı. Bu bağlamda ile işçilere 2 ay 200 lira ödeme kararı alındı. Totale vurulduğunda ücretsiz izin parası veya kısa çalışma ödeneği alan işçilere 400 lira ödeme yapılacak. Mevzuata uygun olmadığından dolayı bu işyerleri ve sendika eğitim yardımı adı altında bu ödemeleri gerçekleştirdi.

Öte yandan bazı işyerleri de çalışanlarına avans adı altında ekstra ödemeler yapıyor. Bazı işyerleri de ücretsiz izin verdiği işçilerine aylık düşük de olsa avans olarak ek ödeme yapılıyor.

Bu uygulamanın ise diğer işyerlerinde çalışan işçiler için uygulamaya konulması talep ediliyor.

Son dakika gelişmeleri güncel, kamu haberleri ve personel alım ilanlarını mobil uygulamamız üzerinden anlık olarak haberdar edeceğiz. Mobil uygulamamızı ücretsiz indirmek için TIKLAYIN.

Kamuilanlari.com | ANKARA

İlgili Makaleler