Ekonomi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Açıkladı; Çalışma Yöntemi Ortaya Çıktı! EYT Düzenlemesinde 5 Aşama Takip Edilecek…

Bir süredir Türkiye’nin sıcak gündemlerinden birini oluşturan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yasal düzenlemenin zemini belli oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den gelen açıklamanın ardından ortaya çıkan yöntem 5 temel aşamadan oluşturuldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in öncülüğünde kurulan çalışma grubunun hazırlıklarına başladığı EYT’liler ile ilgili düzenlemede nasıl bir yol izleneceği netleşmeye başladı. 5 aşamanın takip edileceği EYT’nin kapsamı da tahmin edilebilir bir hal aldı.

Bakan Bilgin’den EYT Açıklaması Geldi

3600 ek gösterge taslağının ortaya çıkmasının ardından en çok merak edilen konulardan biri de EYT kapsamında gelecek olan düzenleme olmaya başladı. Özellikle sözleşmeli memurlara ilişkin düzenlemenin hemen ardından yasalaştırılma çalışmalarının başlayacağının bilindiği EYT ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geçtiğimiz gün bir açıklama daha geldi. Konuya ilişkin önemli mesajlar veren Baka Bilgin; “Tüm sosyal meseleleri görev alanı sayıyoruz ve EYT de önümüzde. Çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti emekçilerini koruyan sosyal bir devlettir ve bu devam edecektir” dedi. Bakan Bilgin’in açıklamalarının ardından ise, EYT düzenlemesinde nasıl bir yol izleneceği ortaya çıktı.

EYT Kapsamı Bakan Bilgin’in Açıklamalarıyla Netleşmeye Başladı

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren EYT kapsamına gelecek olan düzenlemeye ilişkin yeni gelişmeler ortaya çıkmaya devam ederken; izlenecek yolda belli olmaya başlıyor. Özellikle ilk aşamada kimlerin yararlanacağını belirlemek için toplanacak olan ilgili çalışma grubunun 8 Eylül 1999 öncesinde ilk kez sigortalı olarak çalışmaya başlamış, yıl ve prim şartını tamamlamasına rağmen yaş şartı getirildiği için emekli olamamış sigortalılara öncelik vermesi bekleniyor. Ardından emeklilik için şartları belirleyecek olan çalışma grubunun özelikle kademeli emeklilik üzerinde duracağı konuşuluyor. Belirli şartların yerine getirilmesi halinde verilecek olan kademeli emekliye alternatif bir de maaş kısıtlı emeklilik hakkının verilmesi dillendiriliyor. Bu kapsamların ardından işin mali boyutunu tartışacak olduğu öğrenilen çalışma grubunun ortaya çıkan bütçeye göre, kapsamı genişletip daraltabileceği kulis bilgiler arasında yer alıyor.  Bütçenin ardından uygulama usullerini tartışacak olan grubun bu aşamayı da atlattıktan sonra tasarıyı meclise sunacak hale getirmesi bekleniyor. Öte yandan EYT kapsamına ilişkin taslak metnin birkaç ay içerisinde ortaya çıkacağı Ankara kulislerinde yer alan bilgiler arasında bulunuyor.

İlgili Makaleler