Gündem

Cep telefonu kullanan herkesi ilgilendiriyor: e-Devlet üzerinden öğrenebilirsiniz!

Döviz kurlarında yaşanan yükselişin ardından bu sene cep telefonlarında klon patlaması yaşandı. Yurtdışıyla Türkiye arasındaki Yurtdışıyla Türkiye arasındaki telefon fiyatları arasındaki fark artınca kaçak yollarla getirilen telefon sayısı da arttı. Ancak kullandığınız cep telefonunun klon olup olmadığını e-Devlet sistemi üzerinden öğrenebilirsiniz.

Türkiye’de artan dolar fiyatlarına bağlı olarak cep telefonları fiyatları da arttır. Bu nedenle yurda sokulan kaçak telefon sayısında artış meydana geldiği öğrenildi. Milliyet’ten Hanife Baş’a açıklamalarda bulunan Teknolojileri İşadamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı,cep telefonlarına getirilen taksit kısıtlamasının da bu artışı tetiklediğini ifade etti.

Devlete vergi kaybı oluyor

Yurtdışı ile Türkiye arasındaki fiyat farkına vurgu yapan Turnalı, “Daha önce bu sayı 50-100 binlerdeydi. Telefon fiyatlarındaki artışla klonlanmış cihaz sayısı yüzde 100’e varan oranda yükseldi. Yurtdışıyla Türkiye arasındaki cihaz fiyatları arasındaki makas açılınca kaçak getirilen telefon sayısı arttı. Bu hem devlete vergi kaybı oluyor hem de illegal satışı artırıyor. Sektörde de haksız rekabete neden oluyor” açıklamasında bulundu.

Pandemi nedeniyle düşüş var

Cep telefonu satılarında corona virüsü pandemisi nedeniyle azalma olduğunu belirten Turnacı, “Pandemi döneminde mart, nisan aylarında ciddi düşüş oldu. Ama sektör temmuzda 1 milyon adetlik satışı yakaladı. Ağustos ve eylül biraz daha düşük oldu. Sektörde her yıl 12 milyon satış olur. Bu yıl ise 10 milyonu yakalayacağımızı öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

IMEI kopyalaması suçtur

Cep telefonlarında IMEI kopyalamasının suç olduğu bilgisini veren İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Oğuz Aksoy ise konuya ilişkin değerlendirmelerinde, “IMEI kopyalanması suçtur. 5809 Sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun 55/1-2 maddelerinde suç teşkil ettiği açıkça belirtilmiştir. Telefon fiyatlarının artmasıyla düşük model telefonlara ait IMEI numaralarının kopyalanarak yurtdışından gelen telefonların Türkiye’de kullanıldığı tespit edilmiştir. Düşük model telefonun aracı kılınarak bir suça karışması, IMEI kopyalanması durumunda, ilgili suçun yeni telefon sahibi tarafından işlenmiş olabileceği mahkeme tarafından değerlendirilebilecektir. Kopyalama işini yapan kişilere bin günden on beş bin güne kadar adli para cezası verilir.” Dedi.

Nasıl anlaşılır?

Vatandaşlar telefonlarında IMEI kopyalaması olup olmadıklarını merak ediyorlar. Ancak telefonun yasal yollarla ithal edilip edilmediğini, kayıp çalıntı olup olmadığını öğrenmek çok zor değil. Telefonunun durumunu öğrenmek isteyen vatandaşlar, telefon IMEI’lerini bataryalarından veya *#06# kodlayarak öğrenebilirler. Cihaz hakkında sorgulama işlemi ise BTK ve e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilir.

İlgili Makaleler