Çift Maaş Alacaklar! Maaş Aylığı Şartları Nelerdir? Kimler Başvurabilir?
Devletin sosyal güvence altına aldığı kişilere tanıdığı haklarda, sigortalının geride bıraktığı ailesine bağlanan dul/yetim maaşı veya ölüm aylığı mevcut. Emekli maaşı alanların dahi yararlanabildiği bu hakta, aynı zamanda iki veya üç maaş alabilme imkanı da bulunuyor. Çoğu kişi var olan maaşının kesileceğinden korktuğu için herhangi bir başvuruda bulunmuyor. Ancak bu devlet tarafından verilmiş bir hak olduğu için gerekli şartlar karşılandığında maaşın kesilmesi gibi bir durum söz konusu olmuyor.
Sigortalının ölümü halinde geride kalan hak sahiplerinin hayatlarını sürdürebilmeleri için sosyal güvenlik sistemi kendilerine dul aylığı bir başka ifadeyle ölüm aylığı ve yetim aylığı bağlanıyor. Emekli; hangi sigortalılık sistemine (SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı) bağlı olursa olsun, vefat eden eşinden dul aylığı yani ikinci bir maaş alıyor.
Ne Kadar Aylık Ödeniyor?
Vefat eden eş SSK veya Bağkur’lu ise dul emekli eş, maaşın yüzde 50’sini, eş Emekli Sandığı’na bağlıysa da maaşın yüzde 75’ini alabiliyor. Bazı durumlarda emekli kadın üç farklı maaş sahibi de olabiliyor. Kendisi SSK emeklisi olarak maaş alırken, vefat eden Bağkur emeklisi kocasının ölümünden sonra dul aylığı alabilen kadın, Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş babasının vefatından sonra yetim aylığı da alabiliyor. Buradaki önemli ayrıntı, maaş ‘üç farklı sigorta sistemine göre’ bağlanıyor. Eşini kaybeden bir kişinin dul aylığı yeniden evlendiğinde kesiliyor.