Ekonomi

Çift Maaş Almanın Önü Açıldı: SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı Fark Etmiyor! Başvuru Yapan Herkese SGK’dan Bağlanıyor! Başvurular…

Türkiye’de geçerli olan emeklilik yasasına göre emekli olan kişilerin hakkı ve maaşı baki kalıyor. Yani emekli olan kişilerin vefat etmesi halinde üst ve alt soylarının başvurmaları durumunda emekli maaşı bu kişilere bağlanabiliyor. Üstelik bu hak sadece SSK (4A) ve Bağ-Kur (4B) emeklilerine değil, Emekli Sandığı (4C) emeklilerine de tanınıyor. Dolayısıyla emeklilerin vefatı durumunda üst soy olan anne ile babalarının yanı sıra alt soy olan çocukları ve eşleri bu maaşı alabiliyor. Üstelik tek maaş alma zorunluluğu da kaldırılmış bulunuyor.

Eş ve çocuklara emekli olan kişilerin adına ödenen emekli maaşlarına SGK dul ve yetim aylığı adını veriyor. Dul ve yetim aylıkları, emeklilerin vefatı halinde alt soya geçmesi durumunda kişiler sadece eşlerinden ya da babalarından değil, kendilerinden de maaş alabiliyor. Aynı zamanda bir dul aylığı alan kadın vefatı halinde yetim aylığı da alabiliyor. Dolayısıyla her koşulda SGK, çift maaş almanın önünü açmış bulunuyor. Ancak, bu konuda bazı şartlar aranıyor.

Çift Maaş Bağlatmak Mümkün

SGK eşinden maaş alan kişilerin aynı zamanda anne veya babası üzerinden de maaş almasına izin veriyor. Aynı şekilde yetim aylığı alan kişiler de annesi ve babasından aynı anda maaş alabiliyor. Üstelik emekli olmak bu durumu değiştirmiyor. Ancak, alınan maaşların farklı kurumlardan olması şartı aranıyor. Şöyle ki, kendisi emekli sandığından emekli olan bir kadın vefat eden eşinin SSK’lı ya da Bağ-Kurlu olması halinde ikinci maaşı dul aylığı olarak alabiliyor. Elbette bağlanan maaşların oranları yüzde 35’ten yüzde 75’e kadar tabi olan sigorta kolundan kim üzerinden alındığına kadar (yani dul veya yetim aylığı) değişiklik gösterebiliyor.

Kurumlar Farklıysa Maaş Sayısı Üç Olabiliyor

Kurumların farklı olması halinde kendisi Bağ-Kur’dan emekli olan bir kadın aynı zamanda SSK’dan emekli olmuş ve vefat etmiş bir ebeveyni ile Emekli Sandığı’ndan emekli olmuş ve vefat etmiş eşinin aylığını aynı anda alabiliyor. Yani kurumlar farklı ise, bu aylık üçe çıkıyor. Üstelik bu hak şartları taşıması halinde sadece kadınlara değil, erkeklere de tanınıyor. Söz konusu her bir maaş için SGK’ya dilekçe ile başvuru yapmak gerekiyor.

İlgili Makaleler