Gündem

Çin’deki Kriz Tüm Dünyayı Etkileyecek! Tedarik Zincirine Bir Darbe Daha!

Çin’in korona virüs ile mücadele kapsamında yürüttüğü sıfır vaka politikası karantina uygulamalarının devam etmesine neden oldu. Uygulanan karantinalar ise en çok tedarik zincirlerini etkiledi. Çin’de meydana gelen tedarik zinciri problemlerinin küresel bir probleme dönüşmesi bekleniyor. Enflasyon oranlarının artmasından endişe ediliyor.

Korona virüsün sebep olduğu salgın tüm dünyayı pandemiye sürüklemişti. Pandemi küresel anlamda etkisini yitirse de Çin’de hala varyantlar sebebi ile salgın devam ediyor.

Salgın ile mücadele kapsamında sıfır vaka politikası uygulayan Çin, ülkenin finans merkezi konumunda olan Şanghay’da iki aydan uzun süredir karantina uygulamaları dahilinde kapatmalar uygulanıyor. Bu sebeple sanayi üretiminde duraksamalar meydana gelirken, tedarik zinciri ağır yara aldı.

Küresel Ekonomiye Çin Darbesi

Çin’de meydana gelen bu olumsuzlukların küresel anlamda enflasyon oranlarının artmasına sebebiyet vereceği düşünülüyor. Küresel ekonominin mevcut şartlarda bir kırılgan olması sebebi ile Çin’de meydana gelen bu problemlerin ekonomiye bir darbe daha vuracağı öngörülüyor.

Çin’deki yetkililer, başta Şanghay olmak üzere karantina uygulamalarında gevşemeler olacağını ve Pekin’de uygulanan sokağa çıkma yasaklarının son bulacağına dair işaretler vermişti. Ancak uygulanan sıfır vaka politikası, virüs ile mücadele kapsamında uygulanan önlemlerin her an sertleşebileceği beklentisini beraberinde getiriyor.

Önlemler Artabilir

Yaşanan bu gelişmeler ekonomik büyüme beklentilerini de olumsuz yönde etkiledi. Çin’deki ekonomik büyüme hakkında endişelerin su yüzüne çıkması, küresel ekonomiye kötü şekilde yansıdı ve risklerin artmasına sebep oldu.

Mevcut durum hakkında Çin Başbakanı Li Keqiang bazı açıklamalarda bulundu. Çin’deki ekonomik problemlerinin pandeminin başındaki halinden çok daha kötü durumda olduğunu söyleyen Başbakan Keqiang, ekonomik göstergelerin ciddi oranlarda düştüğünü söyledi.

Çin’deki Olumsuzluklar Küresel Çapta Hissedilecek

Şanghay’ın liman hacminin dünyanın 5’te 1’ine sahip olduğu ve küresel anlamda ihraç edilen malların yüzde 15’inin Çin malı olması, bu krizi daha da derinleştiriyor. Tedarik zincirinde meydana gelecek bu aksaklıklar, küresel anlamda enflasyonu artırabileceği düşünülüyor.

İlgili Makaleler