Gündem

Çok Önemli Uyarı Yapıldı: 6 Şiddetinin Üzerinde Deprem Bekleniyor

JMO Adana Şube Başkanı Melih Baki çok önemli açıklamalarda bulundu. Baki açılamalarında fay denildiği zaman tek bit hat olmadığını ana fayı kırarsa eğer büyük depremler olacğaını 6 şiddetinin üzerinde depremler beklendiğini belirtti.

Akdeniz’de Girit Adası açıklarında meydana gelen depremler sürerken 3 gün önce Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Bingöl-Karlıova-Erzincan arasındaki küçük bir kanadı kırılmıştı. Bundan dolayı Bingöl’de 5,8 şiddetinde deprem meydana gelmiş ve ardından yüzlerce sarsıntı olmuştu.

JMO Adana Şube Başkanı Melih Baki depremler hakkında açıklamalarda bulundu ve dünya tarihinin en yıkıcı depremlerinin yaşandığı, yüz binlerce insanın hayatını kaybettiği, birkaç kez yerle bir olan Doğu Akdeniz için uyarı yaptı.

MELİH BAKİ’NİN AÇIKLAMALARI

Melih Baki açıklamalarının devamında Afrika Levhasının 4-5 sene önce yılda 2.5 cm hareket ettiğini ancak son dönemlerde artık yılda 6 cm hareket ettiğini belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de riskli 3 bölge var. Birincisi Marmara, ikincisi Ege, üçüncüsü ise Adana’nın bulunduğu Doğu Akdeniz bölgesi. Yaşadığımız bölgeye 2 tane önemli levha geliyor. Biri Afrika, diğeri Arap Levhası. Bingöl’de olan deprem burayı tetiklemez ama çok önemli bir sürecin içerisindeyiz. Dikkat edilmesi gerekir. Deprem olacak ve 24 saat izleniyor. 4-5 yıl önce Afrika Levhası’nın bize geliş hızı 2,5 santimetreyken şimdi 6 santimetre hızla geliyor. Bu çok önemli bir veri. Eğer Etna Yanardağı harekete geçerse basınç azalması olur ve o zaman bu hız 7 ise 6’ya düşer. Bingöl’de olan deprem de Doğu Anadolu Fay Hattı’nın uzantısı içerisinde olan bir depremdir”

6 ŞİDDETİNİN ÜZERİNDE DEPREM BEKLENİYOR

Bunun yanı sıra Melih Baki açıklamalarının devamında Doğu Akdeniz’de yaşanabilecek 6 ve üzeri bir deprem beklediklerini vurguladı ve şöyle devam etti:

“Bu depremin büyüklüğü kıracağı faya bağlıdır. Fay dediğiniz zaman tek bir hat değildir. Ana fayı kırarsa eğer büyük depremler olacaktır. 6 şiddetinin üzerinde depremler bekliyoruz. Ama şuanda izliyoruz. 1998 Adana depreminde 23 gün önceden o kırılacak fayı ilgili makamlara bildirmiştik ama önlem almadılar. Depremi 24 saat izleyen yerlerin bu konuda ön planda olması lazım. Deprem olacak ama asıl konuşmamız gereken deprem öncesi önlemler. Depreme karşı yapı tasarımı çok önemli Kaynak: Korkutan açıklama: 6 şiddetinin üzerinde depremler bekliyoruz”

İlgili Makaleler